U 14NM TEHNOLOGIJI

Intel i dalje slijedi Mooreov zakon, uskoro stiže Broadwell

12.08.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Nakon odgoda Broadwell čipova, Intel je konačno prezentirao detalje vezane za ovu najnoviju mikroarhitekturu. Zbog 14-nanometarskog proizvodnog procesa u ranim stadijima razvoja došlo je do problema, a sad kada je stvar po svemu sudeći optimizirana, može se reći kako je riječ o pravom pogledu na budućnost računala općenito. Prvi Broadwell čip nazvan Core M će biti iznimno moćan - i učinkovit

Zahvaljujući Intelovom napretku u proizvodnji čipova, rodila su se Ultrabook računala, s trajanjem baterije kakvo se nikad prije nije moglo niti zamišljati. Deset sati rada na prijenosniku danas je više-manje rezultat napornog rada u Intelovim pogonima, a o kompletnom napretku industrije ovise i brojni divovi poput Microsofta, Applea i drugih.

U Intelu su u dobrom dijelu riješili proizvodni problem vezan za novu mikroarhitekturu, no loših komada će biti ipak nešto više. Upravo stoga kompanija neće moći zasititi tržište brojnim modelima kako su to učinili s Haswell arhitekturom prošle godine, no postpuno se očekuje 'peglanje' procesa i dolazak na razinu proizvodnje i ispravnosti kakvu imaju u 22nm procesu. Kako izgleda novi proces proizvodnje je moguće vidjeti u kratkom filmiću iz Intela:

Intel i dalje slijedi Mooreov zakon, uskoro stiže Broadwell

Broadwell u svoj 14nm proces proizvodnje donosi i drugu generaciju FinFET tranzistora (tzv. tri-gate). Posrijedi je tehnološko rješenje gdje se malim silicijskim 'rebrima' povećava površina inverzijskog sloja i povećava učinkovitost, dok se istovremeno održava gustoća tranzistora. Mooreov zakon, koji govori da će broj tranzistora u integriranim krugovima biti udvostručlen svake godine će po svemu sudeći biti 'živ' još koju godinu - ili barem tome streme u Intelu.


Kompanija za sada nije odlučila dati detaljan uvid u GPU performanse Broadwell rješenja, no valja imati na umu da je posrijedi ipak arhitektura namijenjena optimiziranosti te da ne treba očekivati sulude performanse iz minijaturnog čipa. Ipak, što je bitnije, baš kao i Haswell - Broadwell pruža mogućnost više rješenja i nadogradnji u čipovima kada je posrijedi GPU, što znači da evolucija može donijeti mnoštvo modela namijenjenih različitim potrošačkim segmentima.

Prvi sustavi kojima će novi Intel Core M činiti srce stižu za vrijeme zimskih praznika, ali se šira dostupnost proizvođačima računala očekuje za prvi dio 2015. godine. Ono što je posebno bitno u cijeloj priči jest prednost koju dobiti prijenosnici, ali i Windows tablet računala. Moći će biti izrađeni s pasivnim hlađenjem, uz još duže trajanje baterije. Ipak, na konkretne modele će se trebati strpjeti još malo, a tako i do prvih pravih testova.