dobre vijesti

Instagram napokon vraća priželjkivanu, ali zaboravljenu opciju

09.12.2021 u 11:27

Bionic
Reading

Poznata Metina društvena mreža nakon dugo vremena vraća kronološki pregled objava. Značajka će opet postati dostupna tijekom iduće godine

Instagram već godinama inzistira da je njegov algoritamski odabir objava bolji od kronološkog. Još otkad ga je 2016. napustio, brojni korisnici traže povratak na stare dane. Njihove bi se želje uskoro mogle ispuniti.

Instagramov Adam Mosseri je pred Senatom izjavio da 'Instagram radi na verziji kronološkog odabira objava koji će kompanija izbaciti tijekom iduće godine', odnosno tijekom prvog kvartala 2022.

Instagram naglašava da će nova značajka biti opcionalna te pružiti ljudima više izbora kako bi sami otkrili što je najbolje za njih.

Ova izjava prilično je drukčija od bloga kojeg je Mossari objavio u lipnju tijekom kojeg je, piše The Next Web, zagovarao algoritamski poredak. U njemu je isticao da se algoritamski poredak objava temelji na stvarima koje su korisnicima bitne, a ne objavama koje ih možda neće ni zanimati.

S njime se nije složila zviždačica Frances Haugen koja tvrdi da računalima ne smijemo dozvoliti da umjesto nas odlučuju na što ćemo se usredotočiti'.

Problem zbog kojeg Meta, odnosno Facebook imaju problem s kronološkim poretkom objava rizik je smanjenja korisničkog angažmana koji je vjerojatno jedan od razloga zašto firmi treba tako dugo da vrate neke osnovne funkcije. Također valja naglasiti da kronološki poredak nije ultimativno rješenje za najveću muku ove društvene mreže, a to su botovi i širenje dezinformacija.

Kronološki bi poredak, s druge strane, pomogao minimalizirati neke probleme vezane uz algoriamsko rangiranje te bi dozvolio korisnike da bar imaju neku ideju o tome što se dešava iza zavjese - svi razumiju feed koji funkcionira po vremenskom poretku.

Za kraj, važno je naglasiti da novi kronološki poredak objava neće biti kao onaj iz 2016. - prije svega zato jer ga velik broj ljudi vrlo vjerojatno neće ni koristiti.