PROBLEM SMOGA

Indijski znanstvenici nadaju se da će 'sijanjem oblaka' očistiti zrak u New Delhiju

09.11.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Indijski znanstvenici planiraju prvi put 'posijati oblake' kako bi izazvali obilne kiše u nekim dijelovima New Delhija, nadajući se da će time smanjiti problem smoga koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu, objavio je u četvrtak voditelj projekta

Kvaliteta zraka u Delhiju svake godine pada uoči zime jer hladni zrak zadržava čestice iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica, prašinu s gradilišta i pepeo nastao spaljivanjem poljoprivrednog otpada.

Znanstvenici oko 20. studenog očekuju nad gradom gustu naoblaku i u nju planiraju 'posijati' sol kako bi izazvali obilnu kišu, rekao je Manindra Agrawal, stručnjak s Tehnološkog instituta u Kanpuru.

Projekt, koji stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara, sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrni jodid.

Vlasti grada s 20 milijuna stanovnika koji se prostire na površini od 1500 četvornih kilometara u prošlosti su zatvarale škole, zaustavile građevinske radove i ograničavale broj automobila na prometnicama kako bi se kontroliralo onečišćenje.

Indeks kvalitete zraka bio je u četvrtak 506, što ga čini 'opasnim', objavila je švicarska skupina IQAir. Nekoliko zemalja se poslužilo 'sijanjem oblaka' za izazivanje kiše, pročišćavanje zraka i natapanje usjeva u vrijeme suše, uključujući Meksiko, SAD, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

No, godine 2021. je zaustavljen plan da se tom tehnologijom povećaju snježne padaline nad planinama u Novom Meksiku nakon kritika da bi to moglo otrovati ljude i tlo.