GRICKAJU KABLOVE

Imate problema s internetom? Krivi su morski psi

16.08.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana donijeli smo vam vijest o potpisivanju komercijalnih ugovora kojima će se izgraditi FASTER, transpacifički kabelski sustav. Ono što smo vam propustili spomenuti je činjenica da će kablovi koji će biti smješteni na dnu mora i oceana biti presvučeni posebnom zaštitom, a sve kako ih morski psi ne bi mogli pregristi

U konzorciju koji planira izgraditi FASTER, osim Googlea sudjeluju i China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI, SingTel i NEC kao dobavljač. Koliko je priča ipak međunarodnog karaktera, svjedoči i činjenica da će se na osnovni sustav bez problema povezivati i periferni, susjedni kabelski sustavi koji vode u druge dijelove Azije. Čak i ako se isključe te susjedne veze, riječ je o jednoj od najdužih kabelskih ruta na svijetu.

Sustav bi trebao biti dovršen do drugog kvartala 2016. godine, a prema početnim tehničkim karakteristikama i dizajnu, riječ je o kapacitetu od 60Tb/s, kojim će biti spojen SAD s dvije lokacije u Japanu (Chikura i Shima). U izradi će se, prema najavama, koristiti najnovije tehnologije i kvalitetni materijali.

Google je, točnije njegov menadžer zadužen za cloud usluge, potvrdio da će podmorski kablovi biti dodatno zaštićeni. Optički kablovi koji će biti korišteni u sklopu ovog projekta izuzetno su lomljivi te je nužno osigurati da ne pucaju. Osim nekoliko slojeva raznih materijala, kablovi će sadržavati isprepletene čelične sajle te izuzetno otporan kevlar, a sve kako ne bi jednostavno pucali, pogotovo u slučajevima kada ih grickaju morski psi.

Mislite da morski psi ne grickaju kablove ove vrste? Prevarili ste se.

Morski pas gricka podmorski kabel

Nitko sa sigurnošću ne zna zašto morski psi uopće grickaju kablove, no nekoliko je teorija - prema jednoj privlače ih elektromagnetska polja koja emitiraju kablovi, a prema drugoj - morski psi su jednostavno znatiželjni.

Izgleda da su Googleovci, osim klasične konkurencije, naišli na još jednog podmorskog neprijatelja. ;)