UPOZORENJA ZNANSTVENIKA

Imamo pet godina da spriječimo nepovratne klimatske štete

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 10.11.2011 20:58
  • Objavljeno 10.11.2011 u 18:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Temperatura našeg planeta podigla se za jedan stupanj u prošlom stoljeću, dok prognoze znanstvenika upozoravaju na to da bi mogle porasti za jedan do pet stupnjeva do 2100. godine

Ako ne promijenimo svoj odnos prema korištenju fosilnih goriva, u idućih pet godina moglo bi doći do nepovratnih klimatskih promjena, piše u izvješću Međunarodne agencije za energiju IEA.

Dosad je bilo predviđeno povećanje temperature za dva Celzijeva stupnja, no čini se da ćemo tu granicu proći do 2017. godine. Globalna infrastruktura već je ispunila 75 posto tog limita, javlja The Guardian.

Moramo se odmaknuti od trošenja goriva koja generiraju CO2 u atmosferu i pristupiti drugim izvorima energije, piše u izvješću.

IEA je predvidjela dva plana kako bi se smanjila emisija CO2, od kojih jedan sadrži moguće prognoze do 2035. godine i uključuje neka već postojeća obećanja svjetskih vlada, dok drugi predlaže raspored za suzbijanje emisije ugljičnog dioksida, tako da atmosferska koncentracija CO2 ostaje ispod 450 dijelova na milijun, što je ekvivalent zagrijavanju od dva Celzijeva stupnja.

U idućih 25 godina očekuje se da će temperatura porasti za dodatnih 1,5 Celzijevih stupnjeva. Znanstvenici su kazali da, ako se temperatura poveća za šest stupnjeva, svijet će imati velike vremenske neprilike kao što su velike suše, poplave, oluje i infracrveno zračenje Sunca.

Temperatura našeg planeta podigla se za jedan stupanj u prošlom stoljeću, dok prognoze znanstvenika upozoravaju na to da bi mogle porasti za jedan do pet stupnjeva do 2100. godine.

Korištenje fosilnih goriva danas je palo na 81 posto, a očekuje se da će do 2035. pasti na 75 posto, dok će korištenje obnovljivih izvora energije porasti sa 13 na 18 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi