tehno savjeti

Imamo najskuplji vozački ispit, isplati li se polagati vani?

02.03.2017 u 06:55

Bionic
Reading

Istražili smo isplati li se polagati vozački ispit u nekoj od zemalja regije pa potom vaditi vozačku u Hrvatskoj i je li to uopće moguće

Cijena polaganja vozačkog ispita u Hrvatskoj najviša je u regiji, skuplji smo čak i od Slovenije. Stoga se postavlja pitanje može li se položiti vozački ispit u inozemstvu, odnosno u nekoj od susjednih zemalja pa potom izvaditi vozačka dozvola u Hrvatskoj i tako uštedjeti?

Naravno, ovo je pitanje aktualno samo za one koji žive blizu granice s BiH, Srbijom ili Slovenijom. Odlučite li se za takav pothvat, prvo što treba znati je razlika u cijenama. Tako vozački ispit kod nas stoji oko 7.500 kuna, u Sloveniji 6.600 kuna, a u Srbiji 4.715 kuna. Mađarsku smo odbacili zbog prevelike jezične barijere.

To je prvo na što morate misliti i kod ostalih zemalja, a kod Srbije i na barijeru u pisanju, iako je vozački na latinici, materijali mogu biti na ćirilici, koju zna malo i onih starijih od 35, a kamoli netko tko ide polagati vozački ispit. Slovenski također nije jednostavan, a na vozačkim ispitima znaju biti trik pitanja, stoga je nužno dobro poznavanje jezika.

Ipak, čak i ako ste spremni prevladati te izazove, polaganje vozačkog jednostavno se ne isplati izvan Hrvatske. Naime, računajte na to da svaki put kad idete na sat vožnje ili propisa, morate nekako doći do tamo, odnosno da vas netko od članova obitelji ili bliskih prijatelja mora voziti na satove teorije i prakse, kojih primjerice u Sloveniji ima trideset, u Srbiji četrdeset, isto kao i broj praktičnih sati.

Dakle, netko bi morao ići s vama svaki put ili biste morali platiti povratnu kartu javnog prijevoza za svaki odlazak i povratak pa bi se razlika u cijeni definitivno istopila, da ne spominjemo logistički problem odlaska u drugu državu.

Međutim, najveći je problem u proceduri vađenja vozačke dozvole u Hrvatskoj. Naime, kako su za tportal.hr naglasili iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o vozačkim dozvolama, osoba koja ima važeću inozemnu vozačku dozvolu može svoju vozačku dozvolu zamijeniti za jednakovrijednu hrvatsku vozačku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita. 

Međutim, ako je osoba samo položila vozački ispit, dakle nije ishodila i vozačku dozvolu izvan Republike Hrvatske, na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu izdanom izvan Republike Hrvatske ne može se izdati hrvatska vozačka dozvola, navode iz MUP-a.

Dakle, morali biste položiti vozački, ishoditi i platiti vozačku u drugoj državi i potom platiti još najmanje 151 kunu plus 15 kuna takse, ako želite redovnim putem doći do svoje vozačke. Želite li ubrzan ili hitan postupak, cijena izdavanja u Hrvatskoj se penje sa 151 na 200 odnosno dodatnih 450 kuna. Svi navedeni dodatni troškovi i utrošeno vrijeme jednostavno čine polaganje vozačke u drugoj državi neisplativim.