NESVAKIDAŠNJI PROIZVOD

Ikea ima zavjese koje će same pročistiti zrak

27.02.2019 u 07:21

Bionic
Reading

U švedskom proizvođaču namještaja Ikea domislili su se nesvakidašnjeg rješenja: zavjesa koje pročišćavaju zrak u prostoriji u kojoj se nalaze

U Ikei su osmislili i razvili zavjese koje pročišćavaju zrak, koje su nazvali Gunrid. Namjeravaju ih pustiti u prodaju tijekom iduće godine.

IKEA Gunrid curtains Izvor: Društvene mreže / Autor: 6 sqft

Zasad nije poznato puno pojedinosti o novom i neobičnom dodatku rastućem asortimanu pametnog namještaja. Zna se tek kako je riječ o tkanini čija je površina obrađena nečim što se temelji na mineralima. Moguće titan-oksidu, fotokatalizatoru kojeg se na razne načine koristi u borbi protiv zagađenja.

  • +86
Ikea - povijesna Gratulera kolekcija Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Gunrid navodno funkcionira slično kao i fotosinteza u biljaka. Kad zavjese dođu u dodir sa svjetlom počet će rastakati poznate zagađivače u domu. Tehnologija na kojoj Gunrid počiva razvijena je u suradnji sa sveučilištima u Europi i Aziji, kao i Ikeinim dobavljačima i izumiteljima. Nije isključeno kako bi se s vremenom mogla naći i u drugim Ikeinim proizvodima.

  • +46
Sjalvstandig Ikea Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica zagađenja u svijetu godišnje umire do osam milijuna ljudi, piše Digital Trends.