OSNIVANJE POVJERENSTVA

IDC, SAP i Microsoft pozdravljaju informatizaciju javnog sektora

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 10:53
  • Objavljeno 06.02.2012 u 10:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Informatički sektor u Hrvatskoj zadovoljan je prošlotjednom odlukom hrvatske Vlade o osnivanju Povjerenstava za koordinaciju informatizacije javnog sektora smatrajući da će takav zahtjevni projekt, kada krene u realizaciju, uz nove poslove i investicije donijeti i bolji servis građanima i kvalitetniji rad državnih službenika, ali i povećanje hrvatske nacionalne konkurentnosti

U takvim su ocjenema u izjavama za Hinu složni direktor analitičke kuće IDC Adriatics Boris Žitnik te direktori vodećih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj SAP-a d.o.o. Igor Dropulić te Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković.

Komentirajući osnivanje Vladinog Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora, kojemu je zadaća usmjeravanje razvoja i koordinacija svih poslova i projekata primjene informacijske i komunikacijske tehnologije u javnom sektoru s ciljem racionalizacije sustava uz istovremeno povećanje kvalitete javnih usluga, Žitnik iz IDC Adriaticsa ističe i kako bi se u svemu tome branša (informacijsko-komunikacijsko tehnološki sektor/ICT) trebala postaviti proaktivno, nudeći rješenja.

Smatra i da je s današnjom razinom tehnologije takav projekt zahtjevan, ali i, kako kaže, ništa posebno te i realno ostvariv, pri čemu dodaje da financije ne bi smjele biti problem, bilo državi, bankama ili drugim partnerima.

Žitnik dodaje i da bi takav projekt trebao biti i snažna antirecesijska i mjera za jačanje IT potražnje, pri čemu napominje da treba pričekati proračun i vidjeti jeli tu nešto za to već predviđeno, kao i da će sve ovisiti o tome kolika je stvarna želja nositelja projekta za transparentnošću.

Dropulić iz SAP-a ističe da je najava takvog projekta upravo ono što su tražili i za što su se dosad zalagali, jer kvalitetna informatizacija državne uprave imat će velik pozitivan učinak i za građane i državu kojoj će to omogućiti i, kako kaže, bolju 'upravljivost' i nadzor procesa u državnoj upravi.

Ističe i kako su na tu temu iz Vlade već pozvani na prvi sastanak koji bi se trebao održati početkom ovog tjedna, te da će se SAP 'svojski' potruditi dokazati prednosti svojih rješenja u mnogim segmentima javne uprave, što dokazuju i njihove reference iz regije.

Smatra i da projekti u sklopu toga moraju biti planirani tako da prve rezultate donesu najkasnije 18 mjeseci nakon početka kako bi im se osiguralo dobivanje 'prolazne ocjene', pri čemu ističe i da će cijena cijelog posla ovisiti o tome koji će projekti dobiti prolaz i postati prioriteti odnosno koji će natječaji doista u vezi toga biti na kraju i objavljeni.

Pozdravljajući takvu odluku Vlade, Vidaković iz Microsofta Hrvatska napominje da je svaka odluka koja promovira ili vodi većoj upotrebi tehnologije i tehnoloških rješenja u javnom i komercijalnom sektoru itekako dobrodošla.

Potpuna informatizacija javnog sektora po njemu bi rezultirala povećanjem učinkovitosti, djelotvornosti i transparentnosti, a definitivno i efikasnosti komercijalnog sektora, što je oboje nužno za povećanje hrvatske nacionalne konkurentnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi