ZA JOŠ BRŽU PRETRAGU

IBM razvio svjetlovodni čip

10.12.2012 u 19:28

Bionic
Reading

U Velikom Plavom kažu kako bi novi čip mogao omogućiti brži prijenos velikih količina podataka između procesora u računalnim poslužiteljima, što bi moglo skratiti potragu u sve ogromnijim bazama podataka

Korištenje svjetla, umjesto elektrona, za prijenos podataka ima dvije ključne prednosti. Podatke je moguće slati na veće udaljenosti u različite dijelove podatkovnog centra bez rizika od gubitka, a mogu i putovati brže jer svjetlo može biti korišteno za prijenos više podataka kroz kablove odjednom.

Podatkovni centri, piše BBC, već su počeli koristiti optičke kablove, umjesto bakrenih, za razmjenu podataka između nizova računalnih čipova. No trenutno trebaju posebnu opremu, koja prebacuje podatke enkodirane za prijenos svijetlom na format koji procesori mogu koristiti.

U IBM-u su uspjeli osmisliti način kako se to može odigrati u samom čipu, tako što su integrirali optičke komponente uz električne na istom komadu silicija. Da vijest bude još bolja, moguća je masovna proizvodnja za razmjerno malu cijenu.

Svaki čip ima određeni broj kanala (u IBM-u nisu htjeli precizirati koliko), od kojih svaki može preuzimati i prosljeđivati podatke brzinom do 25 gigabita po sekundi. U kombinaciji, mogu prenositi podatke stotine puta brže nego dosad.

IBM je počeo proizvodnju prvih čipova s nanofotonskom tehnologijom početkom godine, u jednoj od svojih tvornica poluvodiča. Dostupni bi trebali biti tijekom idućih nekoliko godina. Bit će korisni svima koji imaju aplikacije i usluge koje koriste ogromne količine podataka, a mogli bi donijeti uštede tvrtkama poput Googlea ili Facebooka.