SREDNJI SEGMENT

I Qualcomm se igra brojevima - stiže prvi osmojezgreni procesor

24.02.2014 u 12:54

Bionic
Reading

Qualcomm je za početak Mobile World Congressa odlučio predstaviti više novih čipova, Snapdragon 610, 615 i 801. Kompanija je debelo zagrizla i u 64-bitnu arhitekturu, a model Snapdragon 615 je možda i prvi 64-bitni osmojezgreni čip s LTE podrškom

Bez zavaravanja, vrhunske uređaje još će neko vrijeme pokretati Qualcommovi 32-bitni čipovi, jer 64-bita još uvijek nisu stigla do serije 800 vezane uz najviši segment tableta i pametnih telefona. Apple je svojim 64-bitnim čipom išao na sami vrh ljestvice, a u Qualcommu su nešto drugačije strategije.

Modeli Snapdragon 610 i 615 arhitekturu donose ne nužno u najniži segment uređaja, ali svakako onaj srednji. Što je još važnije, oba stižu s grafičkom jedinicom Adreno 405 koja je do sada bila vezana isključivo za najjače moguće čipove ove kompanije. Model 610 donosi četiri jezgre manje, ali zadržava 64-bitnu arhitekturu.

Možda najveći kuriozitet u priči jest to da Qualcomm sam priznaje kako osam jezgri ne znači mnogo izvan marketinških dodataka. VP marketinga Tim McDonough navodi kako je odluka za osam jezgri u modelu Snapdragon 615 pala praktički samo zbog kineskih potrošača koji 'preferiraju više jezgri' neovisno o tome kakvo je korisničko iskustvo. Ovo je valjda prvi proizvođač čipova koji se otvoreno usudio ovakvo što reći za svoje čipove.

S druge strane, Snapdragon 801 nešto je brža varijanta sad već jako popularnog high-end čipa Snapdragon 800. Njegova je svrha poslužiti kao nadogradnja starijeg modela do dolaska najavljenog Snapdragon 805 u drugom dijelu ove godine. Radni takt procesorskih jezgri povišen je na maksimalnih 2,45 GHz, a sličan tretman prošao je i grafički dio, gdje jezgra ide do maksimalnih 578 MHz (umjesto dosadašnjih 450 MHz) te memorijska sabirnica koja u novom modelu radi na 933 MHz.