ČEKAJ, ŠTO?

I Apple bi mogao zagristi u svijet proširene stvarnosti

23.10.2016 u 09:33

Bionic
Reading

U razgovoru za britanski medij The Independent, Appleov čelnik Tim Cook ponovio je svoje zanimanje za svijet proširene stvarnosti (AR - Augmented Reality) te spomenuo kako bi svijet takvih uređaja i sustava mogao postati velik u tržišnom smislu poput iPhonea

Praktički da nema IT diva koji nije barem smočio prste u svijet VR i AR sustava, a kad je riječ o proširenoj stvarnosti teško je ne spomenuti Microsoft s nosivim gadgetom HoloLens. S tim rečenim, Apple još uvijek nije niti najavio niti predstavio barem koncept nečeg takvog pa u nekom smislu iznenađuje entuzijazam Tima Cooka u tom tehnološkom segmentu.

Uzbuđen sam oko proširene stvarnosti, posebno zbog toga što za razliku od virtualne stvarnosti koja zatvara svijet, AR omogućuje bogatije iskustvo svega što nas stvarno okružuje

Jedna od snažnih točki AR sustava je upravo to da digitalno projiciran sadržaj ne mora dominirati onim što korisnik vidi te ga na taj čini ugodnijim i prirodnijim za korištenje.

Cook je otvoreno izjavio kako vidi AR sustave ne kao sami proizvod, već osnovnu tehnologiju, koja bi mogla predstavljati revolucionarnu ideju baš kao što su to bili pametni telefoni.

Vrijedi podsjetiti kako je Apple 2015. godine kupio tvrtku Metaio, koja se bavila razvojnim alatima za proširenu stvarnost.

Što je točno proširena stvarnost na zgodnim primjerima prikazuje video u nastavku:

Što je to proširena stvarnost (AR)? Autor: Mashable