STRAH OD RASIZMA

I Amazon zabranio policiji korištenje svojih softvera za prepoznavanje lica

12.06.2020 u 13:39

Bionic
Reading

Kompanija Amazon objavila je u četvrtak kako je policiji na godinu dana zabranila korištenje njezinog softvera za prepoznavanje lica

Ovaj multinacionalni div je posljednji u nizu velikih kompanija koje su zabranile upotrebu tih sustava što se suočavaju s kritikama da pogrešno identificiraju ljude s tamnijom bojom kože. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i zaposlenici Amazona izvršili su pritisak na rukovodstvo kompanije da svoju tehnologiju za prepoznavanje lica naziva Rekognition prestane prodavati vladinim agencijama zbog toga što bi ona mogla biti upotrijebljena za narušavanje privatnosti ljudi i označavanje manjina.

Riječ je o softveru u oblaku koji funkcionira kao platforma uslužnog računalnog vida koji je lansiran 2016. godine, a koriste ga brojne američke savezne agencije, poput američke Imigracijske i carinske službe, ali i brojnih američkih gradskih i okružnih policija te privatnih kompanija.

Zaposlenici Amazona istaknuli su da se nadaju kako će američki Kongres uvesti stroža pravila u pogledu korištenja ove tehnologije. Prosvjedi potaknuti ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda usmjerili su pažnju na rasizam u Sjedinjenim Državama i na tehnologiju koju policija koristi za praćenje ljudi. Kritičari ističu da tehnologija za prepoznavanje lica koju policija koristi za identificiranje osumnjičenih može biti zloupotrijebljena.

Nekoliko američkih gradova već je zabranilo policiji i drugim agencijama korištenje tih sustava, a među prvima je bio San Francisco, donijevši odluku o zabrani prošle godine. Početkom tjedna i tehnološki div IBM najavio je da se povlači iz programa razvoja softvera za prepoznavanje lica, ističući kako postoji opravdana bojazan da će se ti sustavi koristiti za masovni nadzor i rasno profiliranje.