125.000 USD PO KVADRATU

Hyundai građevinsko zemljište platio 10 milijardi dolara

19.09.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Za izgradnju novog sjedišta na građevinskoj parceli površine 79.342 četvornih metara u trendovskom predjelu Seula, korejski gigant Hyundai iskeširao je 10 milijardi američkih dolara. Investitori su reagirali rušenjem vrijednosti dionice za devet posto

Oko 125.000 dolara po kvadratu, odnosno čak tri puta više od procijenjene vrijednosti, Hyundai je platio nakon nadmetanja sa Samsungom, a u pitanju je najviša vrijednost ikad plaćena u Seulu za komad građevinskog zemljišta, navodi Reuters.

Iako u Hyundaiju opisuju ovu investiciju kao nužnu za podizanje imidža brenda, dioničari se ne slažu. Masovni egzodus rezultirao je dramatičnim padom vrijednosti dionice na seulskoj burzi sa 218.000 južnokorejskih wona na 198.000 wona s daljnim silaznim trendom.

Hyundaijevo trenutno sjedište nalazi se na periferiji Seula, a osim pogona za proizvodnju 10 milijuna automobila godišnje, na novoj lokaciji u Gangnamu Korejci planiraju izgraditi uredsku zgradu, hotel, kongresni centar i tematski park.

Sve to kompaniju će koštati dodatnih šest milijardi američkih dolara.

Ostaje vidjeti kako će investitori, koji smatraju da je novac trebao biti upotrijebljen za isplatu dividende ili utrošen na istraživanje i razvoj novih proizvoda, progutati tu gorku pilulu te kako će se sve skupa odraziti na Hyundaijevo poslovanje.