PREMA GEEKBENCHU

Huaweijev čip Kirin najsnažniji je na tržištu

31.08.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Prema poznatom testu na više platformi GeekBench, Huaweijev pametni telefon P10 opremljen procesorom Kirin 960 polučio je izvanredne rezultate. Tvrtka navodi kako je novim rezultatima potvrđeno kako je Kirin najsnažniji mobilni ARM čip na tržištu

Čipove Kirin inače razvija HiSilicon, tvrtka u sastavu Huawei grupe. Kirin 960, koji se nalazi u pametnom telefonu Huawei P10 ima osam jezgri, četiri Cortex A73 i četiri Cortex A53 jezgre te je dizajniran na način da, ovisno o korištenju uređaja, optimizira superiorne performanse i energetsku učinkovitost.

Na testovima GeekBencha, Kirin 960 ostvario je 1.942 boda u single-core testu te 6.048 bodova u višejezgrenom testiranju.

Ovisno o potrebama korisnika, procesor u pametnom telefonu P10 uključuje ili isključuje određene jezgre i time pruža maksimalnu izvedbu uređaja prilikom njegovog korištenja. Huawei P10 je opremljen i naprednim grafičkim čipom, Mali-G71MP8, koji ostvaruje izvrstne rezultate u najzahtjevnijim zadaćama poput igranja 3D igrica.

Još jedna od značajki Kirina je SoC (System-on-Chip), koji kombinira rad centralnog procesora i grafičkog procesora te omogućuje kalkulaciju energije i prikazivanje najzahtjevnije grafike u aplikacijama.

Uz visoke performanse samog uređaja, Huawei je u P10 implementirao i napredne funkcije iz područja umjetne inteligencije. P10 tako iz navika korištenja može predvidjeti koje će aplikacije korisnici najvjerojatnije koristiti u nekom trenutku, na temelju čega unaprijed osigurava dodatne resurse za one aplikacije koje će se potencijalno koristiti. Točnost predviđanja je vrlo visoka i iznosi oko 90 posto. Rezultat svega je 20 postotno ubrzanje vremena otvaranja aplikacija i 40 postotno smanjenje vremena čekanja kada se uređaj uključi. 

Huawei P10 u svom srcu krije najsnažniji mobilni ARM procesor Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tehnološki napredak CPU-a, GPU-a i RAM-a koji su implementirani u Huaweijev P10 uređaj demonstrira važnost iskustva i tehnološke ekspertize prilikom dizajniranja i izrade mobilnih uređaja, navodi Huawei, dodavši kako P10 postaje više od uređaja koji izvršava naredbe. P10 pamti i predviđa navike svojih korisnika, što ga čini uređajem koji u potpunosti zamjenjuje dosadašnju ulogu mobilnih uređaja i vodi prema novoj generaciji inteligentnih uređaja.