STEPHEN HAWKING

Htjeli su mi isključiti aparate za održavanje života

17.09.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Prva supruga Stephena Hawkinga odbila je poslušati liječnike i dozvoliti da mu isključe aparate za umjetno održavanje života kada je bio jako bolestan 1985. godine, objavio je u novom dokumentarcu slavni fizičar

Britanski znanstvenik, kojem je u mladosti dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), paralizirajuća bolest koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića i zbog koje je ostao prikovan u kolicima, dobio je tešku upalu pluća u vrijeme kada je pisao svoj poznati bestseler 'Kratka povijest vremena' pa su ga liječnici priključili na uređaje za održavanje života.

U filmu, koji bi trebao biti objavljen u rujnu kada i njegova biografija, Hawking kaže da je njegova prva supruga Jane odbila okončati njegov život zatraživši od švicarskih liječnika da ga vrate u Cambridge. Zbog liječenja je izgubio sposobnost govora, međutim, nastavio je rad na svojoj knjizi koja mu je kasnije donijela svjetsku slavu.

'Liječnici su smatrali da sam u tako lošem stanju da su Jane ponudili opciju da isključe aparate', kaže Hawking. 'Tjedni intenzivnog liječenja koji su uslijedili bili su najmračnije razdoblje mog života. Međutim, lijekovi su postupno djelovali iako mi je mala operacija na grlu oduzela sposobnost govora. Smjestili su me na respirator i činilo se da neću dovršiti svoju knjigu', objasnio je.

Hawking je u filmu otvoreno progovorio i o svoja dva propala posljednja braka. Njegova prva supruga, s kojom je obnovio prijateljstvo, izjavila je da su ih Hawkingova bolest i slava uvukli u 'crnu rupu' očaja. 1995. oženio se s Elaine Mason, jednom od svojih njegovateljica.

Genijalni sedamdesetjednogodišnjak ističe kako se nada da će za života još uspjeti ostvariti želju da se letjelicom Virgin Galactic vine u svemir.