ZBOGOM, ISDN I PSTN!

HT postavlja temelj za usluge budućnosti

18.11.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Do kraja studenog HT će završiti projekt modernizacije vrijedan više od 400 milijuna kuna, kojim će kompletna fiksna telefonska mreža biti prebačena u IP okruženje te će biti postavljena platforma za industriju temeljenu na internetu, kao i pametne gradove i domaćinstva

Hrvatski Telekom završava opsežnan proces modernizacije fiksne telekomunikacijske mreže, u sklopu koje su fiksni priključci svih njegovih korisnika preseljeni na tehnologiju IP (internet-protokol). Do kraja studenog ove godine HT će cijelu svoju fiksnu mrežu migrirati u All-IP okruženje.

'Prijelaz na All-IP je tehnološki uvjetovana promjena kako bismo u budućnosti omogućili razvoj i integraciju različitih najnaprednijih usluga na jedinstvenoj platformi i time pružali najbolju uslugu našim korisnicima', objašnjava direktor projekta Josip Hans Sekulić

Dosadašnja govorna fiksna mreža (PSTN) funkcionirala je kao zasebna mreža te je pokrivala samo govornu uslugu i više se nije tehnološki razvijala. Takva fiksna mreža ograničava i usporava razvoj novih usluga i ne omogućuje konvergenciju s drugim uslugama (kao što su mobilna, fiksna, internet i TV).


Nova mreža donosi mogućnost konvergencije, integraciju s internetskim, TV i ostalim uslugama, fleksibilnost naplate (tarife po potrebi korisnika) i dodavanje dodatnih govornih linija za nekoliko minuta, a korisnici će puno brže uspostaviti poziv te čuti puno jasniji i čišći zvuk.

'Naša strategija usmjerena je na tehnološki najnaprednije platforme i sustave, a prijelaz na All-IP je velik korak u tome. To je temelj za usluge budućnosti, inovacije, pametne gradove i pametne domove u kojima želimo živjeti. U HT-u vidimo sebe kao najboljeg partnera za industriju temeljenu na internetu', kaže Sekulić.

Ovaj iznimno zahtjevan projekt obuhvatio je sve poslovne procese u HT-u.  Za uspješnu realizaciju projekta nužno je bilo implementirati novu servisnu platfomu (Internet Multimedia Subsystem, IMS), realizirati pristupe optičkom mrežom (velike brzine) do preko 2.500 mrežnih čvorišta u Hrvatskoj, nadograditi potrebne kapacitete u jezgrenoj (core) mreži, osmisliti i primjeniti zamjenske usluge za ISDN,, kontaktirati i ugovoriti zamjenske usluge za veliki broj korisnika ISDN-a te migrirati korisnike govorne usluge koji koriste i broadband te sve korisnike samo glasovnih usluga (MSAN).

HT je, naglašava Sekulić, treći operator u Europskoj uniji koji će sve svoje korisnike i usluge prebaciti na ovu naprednu tehnologiju.

Raditi na tehnološki zahtjevnom projektu, kojim je doslovno cijela država prebačena na tzv. internetsko All-IP okruženje, velik je izazov. Za njegovu provedbu bile su potrebne znatne investicije. Tijekom pet godina HT je uložio više od 400 milijuna kuna.

Uz novac, projekt je tražio iznimno stručno znanje i timski rad svih zaposlenika angažiranih na njemu. Na jednom od najkompleksnijih projekata u povijesti HT-a aktivno je radilo više od tisuću stručnjaka svih profila.

Uz investicije, projekt je tražio iznimno stručno znanje i timski rad svih zaposlenika angažiranih na projektu. Na jednom od najkompleksnijih projekata u povijesti HT-a aktivno je radilo više od tisuću stručnjaka svih profila.

Između ostalih, bili su uključeni tehničari za korisničke usluge i montažu opreme, inženjeri jezgrene, pristupne mreže i za razvoj usluga, prodaja i korisnička služba, veleprodaja, IT stručnjaci i stručnjaci za poslovne procese i sustave, marketing, financije i puno drugih kolega koji su aktivno sudjelovali u implementaciji projekta.


'Projekt je bio iznimno opsežan i realiziran je uz vrlo dobru suradnju s HAKOM-om i drugim operatorima', ističe Sekulić.

'Dodatno, trebali smo razviti zamjenske usluge za dosadašnji ISDN, dogovoriti i instalirati zamjenske usluge s korisnicima kada je to bilo potrebno, izgraditi optičku pristupnu mrežu do krajnjih čvorišta, dogovoriti radove gdje bilo potrebno s lokalnim zajednicama, montirati opremu u vrlo kratkim rokovima.

Naši zaposlenici su sve to uspjeli i rezultat je tu - mreža je u potpunosti modernizirana, a HT u europskom vrhu tehnoloških lidera. Osobno mi je velika čast što sam vodio ovaj veliki tim divnih ljudi i vrhunskih stručnjaka', zaključuje Sekulić.