BOLONJA NA DJELU

Hrvatski studenti mogu po diplomu u Irsku

18.09.2015 u 14:04

Bionic
Reading

Visoko učilište Algebra i Griffith College iz Dublina potpisali su sporazum o suradnji koji će studentima omogućiti da treću godinu studija odslušaju i polože u Irskoj gdje će, uz potporu hrvatskih i irskih mentora, raditi i na završnom projektu

Studenti Visokog učilišta Algebra koji se odluče za godinu studija u Irskoj, uz život u 'europskoj Silicijskoj dolini', tako će u tri godine studija moći steći dvije prvostupničke diplome - hrvatsku i irsku - te uspostaviti veze s IT sektorom u Irskoj, koja godišnje plasira softvera i ICT usluga u vrijednosti 72 milijarde eura.

Temeljem strateškog sporazuma o suradnji Visokog učilišta Algebra iz Zagreba i Griffith Collegea iz Dublina, sadašnjim i budućim studentima računarstva i multimedije omogućeno je studiranje na dvije lokacije te stjecanje hrvatske i irske prvostupničke diplome u području računarstva.

Riječ je o načinu studiranju koji kroz studentsku mobilnost implementira sve prednosti bolonjskog procesa te je u inozemstvu vrlo rasprostranjen, dok u Hrvatskoj predstavlja prvu takvu suradnju.


U ovakvom programu prekogranične suradnje, studenti završavaju prve dvije godine studija na zagrebačkom kampusu Visokog učilišta Algebra, dok cijelu treću studijsku godinu pohađaju na Griffith College kampusu Dublin, gdje pripremaju i završni projekt uz potporu hrvatskih i irskih mentora.

Ovisno o odabranom studijskom smjeru, studenti koji se odluče na stjecanje dvije diplome fakultativno će pohađati i polagati i dodatne kolegije za vrijeme studija u Zagrebu te će po povratku iz Irske polagati i završni ispit.

Po uspješnom završetku studiranja u Dublinu studenti stječu irsku diplomu prvostupnika računarstva (Bachelor of Science in Computing Science), a po povratku sa mobilnosti i ispunjavanjem preostalih uvjeta studijskog programa, stječu i hrvatsku diplomu.

Kolegiji položeni u Dublinu priznaju se u skladu s Pravilnikom o akademskom priznavanju te ugovorom o mobilnosti sa studentom, čime se postiže usklađivanje i poštivanje europskih standarda osiguravanja kvalitete (ESG).


Osiguravanje kvalitete nalazi se iznimno visoko na ljestvici prioriteta Visokog učilišta Algebra i Griffith Collegea Dublin, što dokazuju i periodičke evaluacije institucija i programa koje provode hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te irska Agencija za kvalitetu i kvalifikacije (QQI).

Griffith College Dublin je najveća privatna visokoškolska institucija u Irskoj, osnovana prije 40 godina, a na kojoj trenutno studira više od 7.000 irskih i stranih studenata, iz gotovo 80 zemalja.

Hrvatskim studentima koji će treću godinu studija pohađati u Dublinu, bit će omogućen smještaj u studentskom domu na dvjesto godina starom kampusu, u 165 novih apartmana gdje tijekom godine boravi nešto više od 600 studenata.

Studenti koji odaberu studiranje na dva kampusa i stjecanje dviju diploma, već prilikom upisa će dobiti preporučene 'pojačane' fakultativne kolegije prve i druge godine, koje moraju položiti prije odlaska na treću godinu u Irsku.

U ovom slučaju radi se o dodatnom programu engleskog jezika, stručnoj praksi i preporučenim izbornim kolegijima koji ovise o upisanom smjeru, a služe boljoj pripremi studenata za boravak u Irskoj te zadovoljenju uvjeta propisanih studijskim programom Visokog učilišta Algebra.