ARGUMENTIMA PROTIV MITA

Hrvatski astrofizičar isprašio američkog kreacionista

Dejan Vinković

Dejan Vinković

Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric

Američki kreacionist Charles Jackson, koji je svojim nedavnim predavanjem u Splitu izazvao uzbunu među znanstvenicima jer je ustvrdio da je evolucija nepotvrđena teorija, u petak je izazvao novu buru izjavama da kozmološka promatranja potvrđuju da svemir nije stvorio veliki prasak, već Bog, doslovno onako kako to opisuje Biblija

U sklopu svojeg ciklusa predavanja pod nazivom 'Evolucija na testu!' Jackson je u gradskoj knjižnici Marko Marulić održao izlaganje na temu 'Je li teorija velikog praska podvala?'.

Zanimanje građana bilo je veliko, tražila se stolica više, a istaknuti pripadnik evangeličke kršćanske zajednice koja promovira doslovno tumačenje Biblije elokventno je i uz brojne lijepe ilustracije pokušao dokazati da ideja o velikom prasku nema smisla kada se usporedi s prekrasnom pričom o Božjem stvaranju koje se odigralo prije samo šest tisuća godina u samo šest dana.

No propovjednik vjerojatno nije očekivao da će se i na ovom njegovom predavanju ponoviti sličan scenarij kao i na prvom kada je u publici sjedila profesorica evolucije i genetike na splitskom PMF-u dr. Jasna Puzina, koja je osporila njegove tvrdnje da je DNA savršena božja kreacija ukazavši na greške i mutacije koje su dio mehanizma evolucije, ali i važni uzroci genetskih bolesti. Ovaj put u zasjedi ga je čekala skupina mladih znanstvenika na čelu s astrofizičarom dr. Dejanom Vinkovićem sa splitskog PMF-a.

Jackson je okupljenima pokušao pokazati da veliki prasak ima bolju alternativu prema kojoj je svemir stvorio inteligentni tvorac. Bog je prvo kreirao goleme količine vode, potom ih je, kako piše u Bibliji, razmaknuo i u njihovo središte postavio Zemlju, zvijezde i galaksije i konačno zatvorio vodenu zavjesu. Ova voda koja i danas okružuje svemir po Jacksonu je bolje rješenje od tzv. tamne energije čije postojanje pretpostavlja model svemira nastao u velikom prasku. Kao jedan od dokaza u prilog kreacionističkom modelu Jackson je naveo tzv. kvantizaciju u crvenom pomaku koja, prema njemu, pokazuje da je svemir gledano iz njegova središta - Zemlje, u svim smjerovima isti i nalik na lukovicu sastavljenu o slojeva, odnosno ljusaka. Kada bi crveni pomak kojim se mjeri kretanje objekata poput galaksija bio kvantiziran, odnosno raspoređen u pravilnim intervalima, to bi značilo da svemir uistinu ima ljuskastu strukturu.

SDSS

SDSS

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Revni misionar na kraju svojeg predavanja odlučio je odgovarati na pitanja kako bi raščistio i posljednje moguće dvojbe, međutim, na neobičan način. Naime, tražio je da gledatelji napišu svoja pitanja na listiće papira kako bi ih pregledao i odabrao na koja će odgovoriti.

Ovaj je obrat izazvao komešanje i negodovanje publike, pale su i glasne kritike, a sve je kulminiralo izlaskom dr. Dejana Vinkovića na pozornicu. Ugledni hrvatski astrofizičar objasnio je Jacksonu i okupljenoj publici da je ideja o kvantizaciji crvenog pomaka, odnosno o slojevitom svemiru, davno odbačena i ustvrdio da kozmološka promatranja, među kojima i mjerenja pozadinskog mikrovalnog zračenja (jeke velikog praska), pokazuju da je svemir homogen. Drugim riječima, ni fotografije ni mjerenja ne podržavaju ideju o svemiru nalik na lukovicu usred velikog oceana s ishodištem u Zemlji kako ga je prikazao Jackson. Vinkovićevu argumentaciju koju je mobitelom snimio Mate Jagnjić s portala Čuda prirode pogledajte dolje, a fotografiju koja ilustrira homogenost svemira desno (u lijevom dijelu fotografije vidi se 3D razdioba, a desno 2D razdioba galaksija u svemiru).

Jacksonovo gostovanje u Splitu organizirala je kršćanska udruga Život je više.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi