POSTAJEMO BREND

Hrvatska prva usadila zdjelicu stvorenu po mjeri 3D printerom!

Bionic
Reading

Hrvatska medicina postaje brend jugoistočne i središnje Europe, rekao je ministar zdravlja Ranko Ostojić prilikom obilaska pacijentice kojoj je u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu nedavno obavljena revolucionarna rekonstrukcija zdjelice pomoću tehnologije 3D printanja

Ostojić je istaknuo da je metoda u cijelosti proizvod hrvatske pameti.

67-godišnjakinji oboljeloj od tumora po prvi je put u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, usađen implantat koji je izrađen po mjeri. Operacija je trajala sedam sati, a obavio ju je liječnički tim na čelu s prof. dr. sc. Robertom Kolundžićem, predsjednikom Hrvatskog ortopedskog društva koji je zahvat nazvao 'velikim događajem u hrvatskoj medicini'.

Pacijentici, koja se nakon operacije odlično osjeća, zbog tumora je bio uklonjen veliki dio zdjelice. Operativnim zahvatom ugrađen joj je tzv. personalizirani implantat jer se odstranjeni nije mogao nadomjestiti standardnim. Osim toga implantat po mjeri bi joj trebao omogućiti veću pokretljivost i bolju kvalitetu života.

Da se nije pristupilo ovom inovativnom zahvatu, pacijenticu se moglo pustiti da živi s tumorom onoliko koliko sama primarna bolest određuje život ili pak pristupiti amputaciji čitavog lijevog dijela tijela, rekao je Kolundžić.

Prvi u Europi

Ugradnja implantanata takve vrste dosad nije zabilježena u literaturi u zemljama regije i pripada najnovijem obliku liječenja primjenom visoke tehnologije u medicini.

Sanacijska upraviteljica KBC-a Vesna Šerić naglasila je da su se u tom velikom uspjehu spojile medicinska struka koja je odredila indikaciju, znanost koja je odredila način kako će se napraviti takva proteza, te tvrtka Instrumentaria koja je izradila implantat.

'Ovo je jedan od vrhunskih medicinskih uspjeha u cijeloj regiji i dokaz da smo u Hrvatskoj na najboljem tragu da radimo vrhunsku medicinu', poručila je.

Personalizirani implantati su budućnost svjetske medicine. Nažalost, još uvijek su izuzetno skupi pa se zasad ne može očekivati njihova primjena u standardnim operacijama, rekao je Kolundžić.

Jedini pravi u regiji

Implatant je u cijelosti konstruiran u suradnji ortopedskog tima Klinike za traumatologiju i inženjera tvrtke Instrumentaria, dok je biomehanička studija obavljena na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Čelnik hrvatske tvrtke Instrumentaria d.d. koja ima 117 godina dugu tradiciju i 50-ak zaposlenih, dipl. ing. Vinko Barišić za tportal je objasnio da su u ovom poslu jedini pravi od A do A, odnosno od Austrije do Albanije.

'Svojim znanjem i postupcima dobili smo sve vrlo zahtjevne medicinske certifikate kuće SGS u Londonu za sljedećih pet godina,', rekao je.

Iako svoje proizvode plasiraju u Turskoj, Gruziji te svim istočnim zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, kažu da im je glavni interes ipak opskrbljivanje domaćeg tržišta na kojem nemaju konkurencije u cijeni.

'Mi smo značajno jeftiniji od uvoza. Kada bih rekao da je naš proizvod našim bolnicama besplatan, svatko bi se nasmijao i rekao da je to nemoguće. Međutim, ja to matematički mogu dokazati. Mi izvozimo i uplaćujemo u naš državni proračun sve doprinose i poreze na ono što prodamo kako vani tako i u našoj zemlji. Sve što naše bolnice uvezu izvana na kraju je dvostruko skuplje. Želimo da domaća tvornica bude u prednosti; da zaposlimo našeg čovjeka i pokažemo da imamo znanje te da nam ne treba uvoz za svaku stvar. Imamo velike reference u Hrvatskoj u Lovranu gdje je referentni centar za umjetne kukove. Radimo cijele bescementne proteze kuka. Opskrbljujemo i bolnice u Puli, Zagrebu, Varaždinu, Rijeci i nekim drugim gradovima. Nažalost, neke hrvatske bolnice ipak ne kupuju naše proizvode, a ja ne znam zašto', rekao je.

Instrumentaria je dobavljač i za gruzijsko tržište, radila je za Tursku pa i nešto za Rusiju gdje tek očekuju sve dozvole za početak pravog, velikog posla. No posebno su ponosni na novi projekt umjetne zdjelice.

'Ovo što smo radili s prof. Kulundžićem odradili su naši inženjeri. Napravili smo potrebne snimke i u Londonu zdjelicu pomoću lasera isprintali 3D tehnologijom od titanijevog praha. Tako nešto po mjeri pacijenta još nije napravljeno u Europi. Trenutno idemo u Bihać pomoći njihovoj bolnici i ponuditi im implantate', rekao je Barišić.