DOGAĐANJA

Hrvati na svjetskom okupljanju korisnika Drupala

18.03.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Pri Sveučilištu City je od 4. do 6. ožujka održan četvrti Drupal Camp London. Okupio je više od 400 sudionika, među kojima su bili i članovi Hrvatske udruge korisnika Drupala

Pri Sveučilištu City u glavnom gradu Velike Britanije je od 4. do 6. ožujka održan četvrti Drupal Camp London. Sudjelovalo je više od 400 predstavnika niza nevladinih organizacija, malih i srednjih poduzeća, korporacija i predstavnika lokalne samouprave, što ga je činilo najvećom konferencijom te vrste u Europi. Među njima su bili i članovi Hrvatske udruge korisnika Drupala.

Cilj tih volonterskih događanja je podizanje razine svijesti o tom softveru za upravljanje sadržajem i jačanje zajednice koja se oko njega okuplja dijeljenjem iskustava i edukacijom.

Drupal je softverska platforma otvorenog koda za upravljanje web sadržajem (CMS) koja pokreće milijune web stranica i aplikacija. Unutar Drupal zajednice registrirano je više od 37 tisuća razvojnih programera. Drupal je besplatan i distribuiran pod uvjetima GNU Opće javne licence (GPL).


U zadnjih 15 godina, Drupal se iz internetskog foruma razvio u poslovni CMS kojeg koriste Bijela kuća, NASA, Greenpeace, Oxfam, BBC, MTV, Grammy, Aljazeera, Cisco, eBay, Twitter, Pinterest, Tesla Motors i drugi.

Drupal Hrvatska osnovana je 2015. godine s ciljem poticanja i promicanja tehničke kulture na području računarskih sustava otvorenog koda i interneta, pružanja podrške u razvoju, komunikaciji, promociji i poticanju razvoja Drupala te postavljanja infrastrukture za podršku Drupala Hrvatskoj.