'dobar primjer suradnje'

Hrvati i Španjolci zajedno će raditi na istraživanjima fuzije

20.06.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u trodnevnom je posjetu Madridu, gdje se susrela sa španjolskim kolegom Pedrom Duqueom. Ministri će potpisati Memorandum o razumijevanju i suradnji između hrvatskoga i španjolskog Ministarstava znanosti, inovacija i sveučilišta, na istraživanjima fuzije u kojima će sudjelovati i naš Institut Ruđer Bošković

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, tijekom službenom posjeta Madridu od 19. do 21. lipnja, potpisat će Memorandum o razumijevanju i suradnji između hrvatskoga i španjolskog Ministarstava znanosti, inovacija i sveučilišta, na istraživanjima fuzije, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Ministrica Divjek u službenom je posjetu Madridu na poziv španjolskoga ministra znanosti, inovacija i sveučilišta Pedra Duquea. Memorandumom koji će potpisati ministri, formalizira se suradnja dvaju vodećih znanstvenoistraživačkih instituta - s hrvatske strane Instituta Ruđer Bošković (IRB), a sa španjolske strane instituta CIEMAT-a, koji sudjeluju u dizajniranju DONES-a (DEMO Oriented Neutron Source).

DONES je ključni uređaj za testiranje materijala u ekstremnim uvjetima velikog zračenja ozračivanjem fuzijskih materijala. Hrvatski Institut Ruđer Bošković radit će zaštitu od zračenja zaposlenika te strategiju dekomisije, odnosno rastavljanja DONES-a, u suradnji s partnerima iz područja industrije. Zajedno s hrvatskom tvrtkom INETEC, IRB će također raditi robotiku za remont najosjetljivijih dijelova u svim kritičnim područjima i svu prateću opremu, ističe se u priopćenju.

  • +10
Ministrica Divjak sa Stručnom misijom CERN-a posjetila tvornicu Rimac automobili Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja RH podsjećaju da je 'Europska komisija vrlo pozitivno ocijenila sporazume Hrvatske i Španjolske o DONES-u te ih istaknula kao primjer suradnje među članicama EU-a'.

Španjolski ministar Duque je astronautički inženjer koji je prvi put 1998. godine letio u svemir u sklopu NASA-ine misije. Član je Europske svemirske agencije, a posljednji put putovao je u svemir 2003. godine, u sklopu misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji, navode iz Ministarstva.