NOVI ELITEBOOKOVI

HP predstavio osvježene prijenosnike i stolna računala

17.06.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije u zagrebačkom hotelu Esplanade tvrtka Hewlett-Packard predstavila je nekoliko novih prijenosnika namijenjenih poslovnoj i kućnoj upotrebi te nova stolna računala

Kao i obično, HP je započeo prezentaciju objavljivanjem poslovnih rezultata, koji su već standardno odlični. Iako smo navikli da HP drži prvo mjesto po prodaji prijenosnika u Hrvatskoj, zanimljivo je da je sa 35 posto tržišnog udjela zasjeo i na prvo mjesto po prodaji stolnih računala, vjerojatno i zbog propasti (čitaj: restrukturiranja) HGspota, koji je nekoć bio ozbiljna konkurencija HP-u na tom području.

Od stolnih računala predstavljeni su serija HP Pro 3120 te HP 500B. HP Pro 3120 je kompaktno stolno računalo, zasnovano na Intelovom procesoru Core, s memorijom od 8 GB te Intelovom grafikom. Modele iz ove serije odlikuje novi industrijski dizajn: sjajna crno-siva površina te USB i audio priključci s prednje strane kućišta. Računala HP Pro 3120 dostupna su u Hrvatskoj od sredine lipnja ove godine, i to po preporučenoj maloprodajnoj početnoj cijeni od 3199 kn.

HP 500B je pak još manje i kompaktnije (microtower) stolno računalo, dolazi opremljeno sa 4 GB memorije, Intelovom grafikom i operativnim sustavom Windows 7, a od procesora kupcu je na raspolaganju nekoliko Intelovih modela.

Što se tiče prijenosnika, HP je osvježio svoju seriju prijenosnika za najzahtjevnije, EliteBook. Kao prvo, tu su dva tableta - HP EliteBook 2740p, ultratanko, konvertibilno 'tablet' računalo sa zaslonom osjetljivim na više dodira te još lakši HP EliteBook 2540p, s dijagonalom zaslona od 12,1 inča i masom od samo 1,53 kg.

HP EliteBook 2740p pak ima početnu masu  od 1,72 kg, a odlikuje ga LED ekran s dijagonalom od 12,1 inča te mogućnost odabira više različitih baterija uključujući, 6-ćelijsku litij-ionsku prizmatičnu bateriju, koja pruža do pet sati produženog rada te alternativnu ultratanku bateriju HP 2700 koja pruža do 11 sati kada se kombinira sa standardnom baterijom.

Na kraju, predstavljena je i mobilna radna stanica HP EliteBook 8540w s 15-inčnim zaslonom. Riječ o računalu iz vrha HP-ove ponude, koje udovoljava zahtjevima američkih standardnih vojnih testova MIL-STD 810G(3) koji mjere otpornost na vibriranje, prašinu, vlagu i visinu te visoke i niske temperature. HP EliteBook 8540w ima zaslon razlučivosti 1600x900 (koju HP naziva HD+) s pozadinskim LED osvjetljenjem i rješenjem protiv odsjaja, diskretno grafičko rješenje NVIDIA s certifikatom ISV te mogućnost izbora između procesora Intel Core i7 ili budućih procesora iz serije Intel Core. Iz HP-a su posebno ponosni na trogodišnju garanciju na bateriju, koja dolazi s nekim (ali ne sa svim) konfiguracijama.