MOBILNI NOVITETI

Honor predstavio V40 - njihov prvi smartfon nakon rastanka s Huaweijem

22.01.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Kineski proizvođač se nada da će novi V40 izbjeći sankcije i blokade koje je Huaweiju odredila američka administracija

Honor je najavio svoj sljedeći flagship uređaj pod imenom V40 5G. Riječ je o prvom smartfonu kojeg je firma izbacila nakon što ju je Huawei prodao konzorciju iz Shenzhena. Telefon je, doduše, trenutno ekskluzivno dostupan u Kini, no Verge vjeruje da će do ostatka svijeta doći kao pripadnik brenda 'View', prenosi Verge.

V40 dolazi sa 6.73-inčni OLED ekran brzine osvježenja 120 Hz, a pokreće ga procesor MediaTek Dimensity 1000+. Glavna kamera ima 1/1.56-inčni senzor osjetljivosti 50 MP. Za napajanje je zaslužna baterija od 4000 mAh koju je moguće puniti bežično na 50 W ili 66 W putem kabela.

Huawei je, podsjećamo, prodaju Honora objavio u studenom zbog 'velikog pritiska' i poteškoća sa osiguravanjem adekvatnog lanca dostave. Premda Honor oduvijek radi nezavisno od Huaweija, o matičnoj je kompaniji zavisio prije svega zbog tehnologije poput procesora HiSense Kirin, što znači da je pretrpio štetu zbog američkih sankcija koje američkim kompanijama zabranjuju poslovanje s Huaweijem.

V40 su, naravno, u razvoju od prije studenog, no nakon razlaza Huaweija i Honora, međunarodni Viev 40 bi čak mogao stići sa Googleovim uslugama. Ovo bi, podjsećamo, moglo omogućiti Honoru da uređaje prodaje na zapadnim tržištima bez nedostatka koje predstavlja odsutnost gore spomenutog softvera.

Cijena modela sa 8 GB RAM-a i 128 GB zapremnine koštat će oko 3.450 kuna, dok će model sa 256 GB koštati oko 3.830 kune.