BRZO I JEFTINO

Hladnjaci budućnosti moći će otkriti bakterije u hrani

31.03.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Trovanje hranom itekako postoji u najrazvijenijim zemljama, a svake godine se zabilježi na milijune slučajeva. Kako bi se tome stalo u kraj, istraživači svakodnevno rade na brojnim rješenjima koja bi kućanstvima mogla olakšati identifikaciju pokvarene ili potencijalno problematične hrane. I dok su brojna rješenja skupocjena i nespremna za baratanje izvan laboratorija, jedno od njih bi se uskoro moglo naći i u kućanstvima

Detektiranje toksina i bakterija koji ih stvaraju u hrani iznimno je komplicirano i teško. Bilo da je riječ o uzgajanju kultura iz uzoraka, posebnim vrstama kromatografije i spektrometrije, promatranju raznih kemijskih reakcija, ili nečem desetom, članovi modernog kućanstva jednostavno nemaju izbora nego baciti sumnjivu hranu - ili završiti u bolnici. Tome bi se uskoro moglo doći u kraj, ako je za vjerovati rezultatima koje su polučili Jonghee Yoon i suradnici na KAIST-u (Korean Advanced Institutes of Science and Technology).

Istraživači su otkrili metodu koja brzo, učinkovito i jednostavno može otkriti prisutnost bakterija poput salmonele na hrani. Ona uključuje korištenje crvenog lasera i mjerenje uzoraka dobivenih raspršivanjem zrake po biološkom tkivu (tj. namirnica).


S obzirom na to da i bakterije na površini hrane također raspršuju svjetlo, one deformiraju dobivene uzorke svjetla čime se može otkriti da je hrana zaražena - pa i do koje točno mjere. Naravno, stvar je ograničena na bakterije, dok su virusi i toksini koje bakterije proizvedu i dalje teški za ovako jednostavan ulov.

Neovisno o tome, budući da stvar funkcionira i s namirnicama pod celofanom te bez potrebe za fizičkim kontaktom, postoji vjerojatnost da će frižideri i proizvodni pogoni budućnosti koristiti ovakve metode skeniranja. S obzirom na nisku cijenu i jednostavnost uporabe zamišljenog sustava, od koristi bi itekako imale i zemlje u razvoju, posebno u mjestima gdje su laboratoriji prava nepoznanica.
Do moguće primjene sustava u bijeloj tehnici - hranu koja je sumnjiva u bilo kojem smislu ipak valja baciti.