PO INTELU

Hibridni prijenosnici postaju sve popularniji

16.06.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Već nekoliko godina brojke baš ne govore u prilog prodaji osobnih računala. Tableti ih brzo prestižu i ništa ne upućuje na to da bi prosječni korisnik htio svoj tablet koji koristi za osnovne digitalne potrebe zamijeniti za nekoć omiljenu digitalnu kutiju koja zuji ispod stola ili na njemu

Ni nespretnost prijenosnika nije baš poželjna, posebice ako ih upotrebljavamo za njihovu osnovnu funkciju – kao prijenosnike. No u odnosu između Microsofta, Applea, Googlea i Linuxa još nije sve odlučeno u korist 'jabuka' i diva iz Mountain Viewa. Windows su još uvijek prvi poslovni odabir većine zahtjevnih korisnika. Naravno, uz Intelovu hardversku podršku.

Ultraprijenosnici kao što su Lenovo Yoga, Samsungova serija 8 i, naravno, Appleov Macbook Air već su davno dokazali da su stare i velike računalne kutije stvar prošlosti. Privlačni prijenosnici lijepih oblika i malih dimenzija koje potvrđeno rado kupuju i dame s vremenom su kulminirali u nešto što su stručnjaci već godinama očekivali – u prijenosnike koji se mogu upotrebljavati i kao tableti. Put u budućnost ovih potonjih utro je iPad, koji ipak nije nudio dovoljno složene funkcije za sve korisnike. Logični nastavak tablice i klasičnog prijenosnika jest hibridni prijenosnik, na kojem možete igrati igre, pisati duge poruke, koristiti mrežne alate te jednostavno čitati e-knjige i časopise.


Važan podatak tijekom samog razvoja tablet-računala napredak je na području procesora i autonomije baterije. Nekad smo prijenosnike morali puniti svaka dva sata, a sada prijenosnici srednjeg i višeg razreda usprkos intenzivnoj upotrebi mogu raditi cijeli dan. Iako su zasloni postali donekle 'pohlepni', ipak je na području čipova ostvaren najveći napredak, i to uz relativno jednaku akumulatorsku snagu, pa ne troše puno energije za aktivnosti na sučelju i u pozadini. Intelova serija procesora Intel Atom, procesori generacije Haswell, a pogotovo čipovi nove generacije Broadwell, približili su potrošnju energije onoj na tabletima, pa čak i na mobilnim telefonima.

Osim procesora pozornost privlače i nove grafičke jedinice. Do prije nekoliko godina grafičke jedinice dodane procesorima jedva su uspijevale izvršiti osnovne grafičke zadatke, kao što su upravljanje grafičkim alatima, reprodukcija filmova visoke razlučivosti te otvaranje zahtjevnih web-stranica za koje se koristi tehnologija Flash. Grafička serija Iris dodana najnovijoj generaciji procesora Haswell i generaciji Broadwell koja uskoro stiže može puno više jer zahvaljujući njoj možemo igrati i igre koje ne tako davno ne bismo uopće mogli pokrenuti. Intelova integrirana grafika istodobno je vrlo sigurna, što ide u prilog ultraprijenosnicima i sustavima 'sve u jedan'.

Najistaknutiji modeli su Asus Transformer Book Duet, Sony VAIO FIT, XP Pro x2 410 i Lenovo Yoga 2.