SAMO ZA ODLIKAŠE

HGspot Ultra Blue je kičasto računalo sjajnih performansi

30.03.2015 u 12:29

Bionic
Reading

HGspot je nedavno predstavio jedan od svojih najjačih PC-ja, a odgovor na pitanje je li čitava stvar vrijedna vašeg novca, pronađite u našoj novoj tehno recenziji

Gotove namjenske konfiguracije već neko vrijeme privlače pažnju potencijalnih vlasnika PC računala kojima se ne da kupovati zasebne komponente. Nedavno izašli HGspotov Ultra Blue spada među njihov apsolutni vrh po pitanju performansi, a ja sam ga dobio priliku temeljito isprobati.

Na prvi pogled ovo računalo izgleda kao da je sletjelo iz svemira. Za to je prije svega zahvalno Casekingovo Syclone II Aerocool kućište koje je, budimo iskreni, sve osim minimalističko. Lažne turbine na prednjem panelu, kao i pleksiglas 'prozor' sa strane, napravljeni su kako bi pokazali LED osvjetljenje i komponente te ujedno ostavili agresivni 'look'.


Iako to sve izgleda kao poprilično dobra stvar, potrebno je uzeti u obzir kako ovo kućište, naime, za razliku od mene, niste imali priliku dodirnuti. Izuzmem li prihvatljivo raspoređene portove na vrhu i pozadini, ovo kućište je ubjedljivo Ultra Blueov najgori dio. Osim što gumb za paljenje stoji na samom pokrovu kućišta, svemirski brod, odnosno vratašca na prednjem dijelu, napravljena su od neopisivo loše plastike koja će, garantiram, puknuti prvi put kada ga prije ili tijekom gejmanja ostavite otvorenim, pa ga slučajno zahvatite nogom.

Nadalje, estetika svemirskog broda možda će privući korisnike do 13 godina starosti, što je možda mali problemčić uzmem li u obzir koliko za nju trebate platiti. Na sreću, katastrofalno kućište jedan je od rijetkih nedostataka ove prilično impresivne konfiguracije. Ultra Blue napravljen je kako bi bio future proof te da bi njegove komponente ostale postojane kroz nekoliko generacija PC hardvera. To definitivno nije teško zaključiti budući da ga pogoni Intelov i7-4790 - četverojezgreni 3,6 gigahercni procesor četvrte generacije opremljen s 8 MB cachea. Matična proča je ASRock Z97 Pro3 natrpana svime što gejmer može poželjeti, uključujući i solidan 7.1 zvuk te opciju za nadogradnju na petu generaciju Intelovih procesora.

Računalo dolazi s 16 Gb HxperXove DDR 3 memorije, dva tvrda diska od 128 GB (SSD) i 1TB (standardni). Što se grafike tiče, Ultra Blue opremljen je Gigabyteovom Nvidia GTX 970 grafičkom karticom s 4 GB GDDR5 memorije koja trenutno spada među najbolje grafičke kartice na tržištu. Kako bi osigurao stabilnost, ovaj PC drži se podalje od SLI uparivanja, što je do neke mjere pohvalno.

Problem je što konfiguracija koju sam dobio na recenziju ne dolazi s pred-instaliranim operativnim sustavom (postoji i 'nešto' skuplja verzija s pred-instaliranim Windowsima 8.1 op.a), što znači da ćete se za instalaciju Windowsa ili vama omiljenog open source operativnog sustava morati pobrinuti sami. Tim rečeno, potrebno je napomenuti kako, iako elegantno i brzo, instaliranje sustava nije prošlo bez kopanja po kutijama komponenti, budući da sam mrežu, primjerice, morao osposobljavati putem CD-a s driverima.

Što se gore spomenute stabilnosti sustava tiče, ona je donekle opravdana. Sustav se tijekom testiranja srušio samo jednom kada sam podešavao razlučivost te je nakon rigorozne plejade Windows nadogradnji u apsolutno svim isprobanim igrama radio bez ikakve greške. To je uvelike pohvalno, s obzirom na to da velik broj PC konfiguracija počne stvarati probleme ako sav softver, recimo, nije nadograđen na najnoviju verziju.

Potrebno je samo napomenuti da sve te blagodati nose svoju cijenu. Pored brutalno neukusnog kućišta i manjka pred-instaliranog operativnog sustava, teško je pronaći neku veliku zamjerku osim, naravno, cijene. Za Ultra Blue morat ćete iskeširati 12 tisuća kuna, što je uvjerljivo jedna od viših cijena za gejmerski PC. Sve ove komponente i njihova cijena su, napominjem, opravdane, no konačni paket doista predstavlja nešto što će igrati 'samo odlikaši'. Sve u svemu, Ultra Blue računalo je namjenjeno ekipi koja  voli ultrakičasta neonska kućišta, vrhunske komponente te je spremna investirati koju tisuću više ne bi li dobili računalo koje će bez ikakve potrebe za nadogradnjom pokretati apsolutno sve igre još barem pet godina.

Računalo:
HGspot Ultra Blue PC
Procesor: Intel i7-4790 3,6 Ghz, 8 Mb cache
Memorija: 16 GB DDR3
MBO: ASRock Z97 Pro3
Grafika: Nvidia GTX 970, 4GB
HDD: 128 GB Patriot Blaze / 1 TB HDD
Kućište: Syclone II Aerocool
Cijena: cca 11.999 kuna (HGspot