nije podržao prijedlog

Radoš: Postoji opasnost razbijanja i uništavanja zajedničkog europskog digitalnog tržišta

12.09.2018 u 17:30

Bionic
Reading

Eurozastupnici su iz drugoga puta u Strasbourgu podržali prijedlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koji je izazvao brojne polemike širom Europe, posebice sporni 11 i 13 amandman. Prijedlog direktive, koja bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebao uvesti u 21. stoljeće i osigurati da autori glazbe, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa.Ovo su reakcije nekih od hrvatskih eurozastupnika

Ruku 'protiv' podigao je hrvatski zastupnik Jozo Radoš, član stranke Glas koja pripada europskom klubu Alde. Radoš, kako je objasio, predloženi tekst u mnogim detaljima smatra nedorečenim, nejasnim i zbog toga neprovedivim.

'Odredbe iz predloženog dokumenta ograničavaju slobodu pristupa internetu, a zbog mnogih nejasnoća i nedorečenosti kompliciraju cijeli proces i daju velika prava zemljama članicama', rekao je Radoš koji smatra kako zbog toga postoji opasnost razbijanja, uništavanja zajedničkog europskog digitalnog tržišta.

Izviješće nije podržao, ali je glasovao za to da se ipak pokrene trijalog, pregovori između Europske komisije, Vijeća Europske unije odnosno zemalja članica i Europskog parlamenta.

'Smatram da je područje prava na digitalnom tržištu kao i pristupa internetu sada potpuno neregulirano', rekao je Radoš.

Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica kratko se osvrnula na glasovanje i usvojene amandmane o autorskim pravima rekavši kako o tome ne može puno reći jer će se sve tek urediti podzakonskim aktima, ali bi ovime mogli, mišljenja je, 'profitirati građani, novinari i manje novinarske kuće, portali'.