treba li podići bijelu zastavu?

Gubici se broje u milijardama, kritike pljušte sa svih strana, a sada je Zuckerbergov metaverzum navukao i bijes investitora

25.10.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Zuckerbergov metaverzum, u koji je uloženo više milijardi dolara, razbjesnio je najmanje jednog velikog ulagača u tu kompaniju. Brad Gerstner iz Altimeter Capitala objavio je otvoreno pismo u kojem piše da je metaverzum izgubio povjerenje ulagača. Gerstner je predložio otkaze i smanjenje ulaganja u metaverzum kako bi tvrtka Meta ponovno uspostavila fokus

Čini se da Marku Zuckerbergu tranzicija svijeta u metaverzum zasad ne polazi za rukom. Njegov projekt interoperabilnog virtualnog svijeta naime gubi na podršci. Brad Gerstner iz Altimeter Capitala, tvrtke koja posjeduje dionice tvrtke Meta vrijedne stotine milijuna dolara, poslao je upravnom odboru otvoreno pismo u kojem je izrazio svoj gnjev.

U pismu Gerstner optužuje Metu da je 'odlutala u zemlju pretjeranog', pretjerano velikog broja zaposlenih, previše ideja i premalo pravodobnih reakcija. Pored toga, istaknuo je da se fokusom tvrtke na metaverzum gubi iz vida njezina osnovna djelatnost, a koja, za razliku od Reality Labsa (dijela tvrtke koji upravlja projektom metaverzuma), generira profit. Iako Gerstnerov Altimeter Capital posjeduje udio od oko 320 milijuna dolara u Meti, to prema Wall Street Journalu iznosi tek 0,1 posto udjela u toj kompaniji, piše BusinessInsider.

Iz kompanije Meta odbili su dati komentar na Gerstnerovo pismo. Projekt metaverzuma zabilježio je 15 milijardi dolara gubitaka otkako je tvrtka najavila rebrendiranje iz Facebooka u Metu. Dosad je tako vrijednost dionica tvrtke pala za više od 60 posto. Kao rješenje Gerstner predlaže smanjenje broja zaposlenih za 20 posto, smanjenje troškova tvrtke za najmanje pet milijardi dolara i ograničenje ulaganja Mete u Reality Labs na najviše pet milijardi dolara godišnje.

Krajem tjedna Meta bi trebala objaviti rezultate poslovanja u trećem kvartalu ove godine, a mnogi očekuju da će Reality Labs zabilježiti još veći pad. Gerstner je pritom samo jedan od investitora nezadovoljnih putem kojim je Meta odlučila ići, samo je prvi koji je to i službeno rekao.

Zuckerberg je početkom mjeseca predstavio novosti koje se uvode u Reality Labs i mnogi su ostali razočarani. Jedan analitičar prezentaciju je ocijenio očajnom.

Modna revija u metaverzumu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia