KAKAV FIJASKO

Grad Zagreb i ZET izvukli minimum iz Google Transita

07.10.2014 u 20:31

Bionic
Reading

Iako suradnju s internetskim divom iz Mountain Viewa predstavljaju kao veliki napredak i korist za građane, ponuđena usluga tek je manji i manje važan dio onog što se s Transitom može

Zagrebački električni tramvaj i Grad Zagreb su, naime, građanima i turistima ponudili tek proširenje funkcionalnosti koju su Google Karte nudile i dosad. Sad možete u kalkulaciju rute po zagrebačkim ulicama, osim pješke i automobilom, uračunati i javni prijevoz.

I to je to. Nema obavijesti o kretanju ZET-ovih vozila koje bi u realnom vremenu stizale na mobilne uređaje korisnicima u trenutku kad im najviše trebaju, nema otvorene baze podataka koju bi razvojni programeri i ini zainteresirani mogli koristiti za izrade nečeg što bi nam doista bilo korisno.

Umjesto toga, razmjerno mali korak besramno je predstavljen kao ogroman i iznimno koristan za građane i turiste, a funkcionalnost koju je skupina studenata omogućila radom u svom slobodnom vremenu prikazana kao iznimno složen i zahtjevan zadatak, koji bi mogao koštati ogromne novce.


Informacije o autobusnim i tramvajskim linijama koje će Google pružati bit će, doduše, besplatne i biti donekle korisne onima koji su u Zagrebu prvi put. No, to je slaba utjeha i ne čini cijeli pothvat puno manje podbačajem.  Možda ZET-ov direktor Ivan Tolić doista vjeruje kako ovime drži korak s razvijenim svijetom. Ako je tako, u krivu je.

Želite li pristupiti informacijama o prijevozu, posjetite maps.google.hr, kliknite Upute i upišite polaznu točku i odredište bilo kao adresu ili ime lokacije. Zatim odaberite ikonu Javni prijevoz kako biste dobili mogućnosti javnog prijevoza, vremena polaska, brojeve linija i rute. Kao alternativu isto možete upisati izravno na maps.google.hr/transit

Kako biste isplanirali putovanje, na ploči s lijeve strane karte kliknite gumb Preuzmite upute, zatim kliknite na ikonu Javni prijevoz pa upišite početnu točku i odredište. Izračunat će najbrži put kojim možete doći od točke A do točke B te predložiti vrstu prijevoza koja najbolje odgovara zadanom vremenu putovanja.

Informacije o prijevozu dostupne su u Kartama u okviru web-preglednika kao i u aplikaciji za mobilne telefone.