INTEL ACAT

Govorni softver kojim se služi i Stephen Hawking sada je besplatan za sve

22.08.2015 u 08:29

Bionic
Reading

Intelov ACAT (Assistive Context-Aware Toolkit), softver koji računala čini pristupačnijim osobama s invaliditetom, od sada je dostupan potpuno besplatno. Štoviše, izvorni kod za softver je otvoren, čime je moguće izraditi sustave slične onom koje koristi profesor Hawking za pisanje teksta, upravljanje računalom i komuniciranje sa svijetom

Samu tehnologiju čine tri dijela, unos pomoću infracrvenog senzora ili kamerice koja detektira pokrete lica, sučelja koje služi za odabir slova i stvaranje riječi te softvera koje na temelju toga nudi mogućnost dovršavanja pisanog materijala.

'Nadamo se kako će otvaranjem koda za ovu prilagodljivu platformu developeri nastaviti širiti sustav omogućavanjem novih sučelja, načina upravljanja, predviđanja unosa teksta i mnogih drugih značajki', navodi Intel.


Inženjeri Intela očekuju i da će se iskoristiti mogućnosti njihove nove platforme, 3D kamerice RealSense, kako bi ACAT dalje evoluirao i pomogao mnogima. Za sada sustav usprkos svojoj dostupnosti nije namijenjen za jednostavno preuzimanje i korištenje, no i za to postoje upute.