POSTAO BROJ DVA

Google vrijedi više od Microsofta

02.10.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Google je pretekao Microsoft i postao druga najvrednija tehnološka kompanija na svijetu, zahvaljujući sve manjoj potrebi za softverom instaliranim na stolnim računalima

Tvrtka iz Mountain Viewa u međuvremenu se preobrazila iz skromne tražilice u titana tržišta oglašavanja online koji stoji iza najkorištenijeg operativnog sustava za prijenosne uređaje na svijetu, piše Bloomberg.

Promijenio se i internet - postao je kanalom za isporuku softverskih usluga te platforma za obavljanje računalnih zadaća u virtualnom svijetu umjesto na korisničkim osobnim računalima. Upravo je Google, sa servisima poput GDocsa, jedan od najzaslužnijih za preusmjeravanje korisnika prema računalstvu u oblaku.

Sadašnji lider Apple prestigao je Microsoft 2010. godine, nošen rastom prodaje iPhonea i iPada, također uređaja koji su smanjivali potrebu za korištenjem osobnih računala.

Google trenutno kontrolira 66 posto tržišta pretraživanja online u Sjedinjenim Državama, prema podacima tvrtke ComScore. Microsoft drži tek 16 posto. Google također drži prvo mjesto među oglašivačima na mobilnim uređajima, a ove godine mogao bi prestići i Facebook kao najveći oglašivač online.

Android je u drugom tromjesečju ove godine pogonio 64 posto pametnih telefona (prošle godine taj je udio bio 43 posto), po podacima Gartnera. Apple ima 19, a Microsoft samo 2,7 posto udjela.

Softverski div iz Redmonda još uvijek ostvaruje glavninu prihoda prodajom operativnog sustava Windows i softverskog paketa Office, koji se i dalje najviše koriste na osobnim računalima. Prodaja Windowsa je u padu jer se sve više kupaca odlučuje za tablete umjesto jeftinijih laptopa pogonjenih Microsoftovim softverom.

Windows 8, koji će biti predstavljen 26. listopada, trebao bi funkcionirati na svim uređajima, uključujući pametne telefone i tablete. Ta će inicijativa uključiti i prvi Microsoftov tablet, nazvan Surface. No tek treba vidjeti kako će to doista zaživjeti u praksi.