BROJKE NE LAŽU

Google se pohvalio: Najnoviji Chrome njihov je najučinkovitiji preglednik do sad

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 15.03.2021 10:01
  • Objavljeno 15.03.2021 u 10:01
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Deepanker Verma

Najnoviji Chrome 89 je prema Googleu, apsolutno najbrža i najelegantnija verzija popularnog programa

Google tvrdi da Chrome 90 koji je do korisnika počeo stizati 2. ožujka, puno učinkovitija aplikacija od prethodnika. Njegove poboljšane performense trebale bi biti vidljive na svim platformama, premda Google u Chromium blogu nije eksplicitno spomenuo i Appleov iOS.

Veća brzina za manje memorije?

Ako pitate Google, korisnici Windowsa osjetit će poboljšanje 'do 22 posto manje resursa u samom procesu, 8 posto u rendereru i 3 posto u opterećenosti grafičke kartice.' Ovi brojevi su, ako uzmemo u obzir da je Chrome vrlo zahtjevan program, vrlo impresivni.

Optimizacija koda će, zbog boljeg rada s memorijom, na PC-ju uštediti 9 posto memorije, dok će korisnici Mac računala trošiti 8 posto manje memorije. Još jedna stvar koja će definitivno obradovati korisnike Mac prijenosnika je 65 posto poboljšanja u Apple Energy Impact Scoreu zbog čega će e, bez da ulazimo u detalje, Mac sustavi manje zagrijavati.

Što se korisnika Androida tiče, Chrome 89 navodno pruža 13 posto brže performanse na platformi i to uz pomoć nečeg što Google naziva 'Freeze-Dried Tabs'. Svaki put kad na Androidu zatvorite Chrome, on će pohraniti 'laganu' verziju otvorenih kartica. Idući put kad pokrenete Chrome, on će automatski učitati pohranjene verzije - 'dok se ostatak kartice učitava u pozadini, pohranjena verzija omogućava skrolanje, zumiranje i poveznice'.

Kompanija je također izbacila video u kojem demonstrira 'zamrznute kartice'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Što se ostalih beneficija na Androidu tiče, tu je '5 posto poboljšanja u potrošnji memorije, 7.5 posto brže pokretanje i 2 posto brže učitavanje stranica'.

Najbolji Chrome ikad?

Uzmemo li u obzir sve što je Google nabrojao, izgleda da će Chrome 89 predstavljati korak prema naprijed. Za kraj spomenimo da će Chrome, kao što je to radio do sad, postati sporiji na sustavima s manje memorije i brži na flagship uređajima, što je do danas neispravljena nuspojava njegove optimizacije i razlog zašto program zbog ubrzavanja rada proždire sistemsku memoriju gdje god ga pokrenuli.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!