TEHNOLOGIJA RATOVANJA

Google planira prekinuti suradnju s Pentagonom?

04.06.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Izvori bliski Googleu tvrde kako kompanija uskoro prekida suranju s Pentagonom te prestaje raditi na razvoju vojne umjetne inteligencije

Google navodno uskoro prestaje razvijati umjetnu inteligenciju za Pentagon. Odluka vezana uz prekid inače unosnog posla navodno je vezana uz veliko nezadovljstvo djelatnika koji su, podsjećamo, počeli napuštati kompaniju.

Zloglasni projekt pod imenom Maven glavni je razlog zbog kojeg inače zadovoljni radnici napuštaju Google. Maven je po brojnim analitičarima prvi korak prema korištenju umjetne inteligencije za ubojite primjene, izvještava BBC.

BUDUĆNOST PROMETOVANJA?

Pogledajte kako je prvi bespilotni taksi-dron odradio svoju zadaću u Dubaiju

Pogledaj galeriju

Suradnja se prekida, ali ne tako skoro

Insajderi tvrde kako je izvršna direktorica Diane Greene zaposlenicima prošlog petka rekla da se nakon završetka ugovora neće nastaviti sa daljnjim istraživanjem. Problemčić je, doduše, što ugovor s Pentagonom traje do ožujka iduće godine.

Novinarka Gizmoda Kate Conger BBC-ju je rekla da Google nije prekinuo rad na Projektu Maven te da nipošto ne planira prekinuti unosnu suradnju s vojskom. Pod ovime podrazumijevamo i još neobjavljene buduće projekte. Koliko zarađuju? Ugovor navodno vrijedi nešto manje od 10 milijuna dolara, no stvara priliku za puno unosniju buduću suradnju.

Što je to Projekt Maven?

Projekt Maven bavi se treniranjem umjetne inteligencije da u snimkama bespilotnih letjelica lakše prepoznaje ljude i predmete. U slučaju da vam ovo na trenutak pred očima stvara sliku ubojitih strojeva iz filmova Jamesa Camerona, niste jedini. Ovog travnja preko 4000 zaposlenika Googlea potpisalo je otvoreno pismo u kojem tvrde kako je internetski div uplitanjem u vojna istraživanja povrijedio povjerenje korisnika te što je još gore - zanemario svoju 'moralnu i etičku odgovornost'.

Roboti koji se ne znaju ponašati 'robotski' Izvor: Tech Crunch / Autor: Miroslav Wranka

Ova zabrinutost se, prema Gizmodou, seže do samog vrha koji je podijeljen oko suradnje s Pentagonom. Interni emailovi sugeriraju da vodeći ljudi vide ugovor kao veliku priliku za zaradu no brinu zbog načina na koji bi se ona mogla odraziti na Googleov javni imidž.