USPORITE

Google Maps ima zanimljivu novu značajku za vozače u Hrvatskoj

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 31.05.2019 12:29
  • Objavljeno 31.05.2019 u 12:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nova značajka popularne aplikacije za navigaciju mogla bi neizravno povećati sigurnost na brojnim svjetskim prometnicama

Google je upravo uveo oznake za radarsku kontrolu brzine u svoju poznatu aplikaciju za navigaciju. Vozači će se, naime, upozoriti kada se približavaju policijskom radaru, a svemu će pomoći i značajka za ograničenje brzine. Sve informacije bit će prikazane u samoj aplikaciji.

Provjere brzine pojavit će se kao ikonice na samim cestama, i prije nego što se poveselite - riječ je samo o fiksnim brzinomjerima, a ne policijskim patrolama. Korisnici Androida će, doduše, moći prijaviti položaj radara kako bi kolegama vozačima uštedjeli pokoji euro i upozorili ih da ne žure.

TEHNO SAVJETI

Pobrojali smo nekoliko trikova za Google Maps koje vjerojatno ne znate

Pogledaj galeriju
6

Kako ga očitati?

Ograničenje brzine bit će smješteno na donjem kutu aplikacije, pruživši vozačima dodatni način provjeravanja maksimalne brzine (u slučaju da im je promaknuo znak pored ceste). Jedini problemčić u cijeloj priči je što će morati gledati u telefon da bi provjerili brzinsko ograničenje, što znači da za to vrijeme neće gledati u cestu, što cijelu zadaću ostavlja suvozaču.

Google trijumfalno najavljuje ove nove značajke već nekolko mjeseci te ih trenutno planira izdati u ograničenom broju zemalja prije nego što se odluči za globalnu distribuciju.

Ograničeno područje djelovanja

U slučaju da ste se mislili da ćemo i ovog puta izvisiti sa liste izabranih, prevarili ste se. U digitalnim podsjetnicima za preveliku brzinu uživat će građani Kanade, Australije, SAD-a, Indije, Meksika, Rusije, Japana, Grčke, Islanda, Izraela, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugala, Poljske, Saudijske Arabije, Južne Afrike, Španjolske, Švedske i da - Hrvatske.

Prikaz radara za ograničenje brzine na cesti i danas je prilično kontroverzna tema, pošto im je zadatak loviti ljude kojima očigledno nije stalo do brzinskog ograničenja, no uzmemo li u obzir da satelitska navigacija istu značajku nudi već godinama, Googleov podsjetnik za preveliku brzinu i policijske radare ne bi trebao uzrokovati javne prosvjede.

Na kraju krajeva, ova značajka nije ništa novo ni po pitanju ostalih internetskih usluga za navigaciju. S obzirom da je Waze, kompanija koju je Google nedavno kupio, podsjetnike za preveliku brzinu imala već odavno, bilo je samo pitanje vremena kada će Google njihove najkorisnije opcije početi 'ubacivati' i u svoje popularne navigacijske programe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!