SLJEDEĆA GENERACIJA?

Google: Glass je mrtav, živio Glass!

16.01.2015 u 13:19

Bionic
Reading

Google je objavio kako prestaje prodavati svoj nosivi gadget Glass, iako je i dalje posvećen razvijanju modela kojeg će možda jednog dana ugledati i krajnji potrošači. Nova generacija uređaja će biti razvijana na nešto drugačiji način, možda više 'iza zatvorenih vrata' i pod potpuno novim projektom van Google X istraživačkih pogona

Nova strategija kompanije će uglavnom odbaciti dosadašnji modus operandi, u sklopu kojeg je javnost imala priliku testirati gadget u sklopu Glass Explorer i sličnih programa. Wall Street Journal piše kako će Google od sada raditi na način koji više liči na Apple - razviti uređaje u tajnosti te ih predstaviti kao gotove proizvode u javnosti jednom kada su spremni.

Explorer program se gasi, a pojedinci nakon 19. siječnja više neće moći kupiti Glass izravno od Googlea. Zanimljivo je da će ga kompanija i dalje prodavati kompanijama i developerima za radne aplikacije. WSJ navodi kako kompanija ipak hoće raditi novi model, iako će konačna verzija biti dostupan tek kada čelnici razvoja tog gadgeta Ivy Ross i Tony Fadell budu smatrali da je spreman za tržište.


Kontroverzni gadget je u više navrata i bez početka službene prodaje bio zabranjen korištenju u kinima i nekim restoranima, a medijska slika o njemu je bila u mnogočemu negativna - posebno zbog mogućeg narušavanja privatnosti. Istovremeno ni hardver uređaja nije bio ocijenjen dobro, iako je jasno da je riječ o prototipima. U konačnici, cijena potrebna za 'testiranje' tog gadgeta od vrtoglavih 1.500 američkih dolara sasvim sigurno nije imala traženi učinak.

Google će raditi dalje na svim spomenutim negativnim karakteristikama i nastojati ispraviti stvar prije nego uređaj bude spreman u svom sljedećem ruhu. Prema nedavnim informacijama, s kompanijom iz Mountain Viewa bi za novu generaciju trebao raditi i Intel pa su očekivanja vrlo visoka.