UMJETNOST I WEB

Google Doodle slavi stotu godišnjicu stila Bauhaus

12.04.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Riječ je o pokretu nastalom u školi umjetnosti koji će imati velik utjecaj na arhitekturu, grafički dizajn, dizajn interijera i industrijski dizajn

Prije sto godina u Njemačkoj je otvorena škola umjetnosti koja će stvoriti jedan od najutjecajnijih pokreta u umjetnosti, arhitekture i modernom dizajnu.

Cilj škole Bauhaus bio je spojiti umjetnost, zanat i dizajn kako bi se stvorila vizija moderne budućnosti. Stil Bauhaus, također poznat kao Internacionalni ili međunarodni stil, odbija ukrase u svrhu stvaranja odnosa među dizajnom predmeta i njegove funkcije. Bauhaus je zagovarao minimalizam u tehnologijama masovne proizvodnje 20. stoljeća kako bi stvorio zgrade i namještaj koji će utjecati na umjetnost, arhitekturu, grafički dizajn, dizajn interijera, industrijski dizajn i konačno - tipografiju.

Kako bi proslavio osnivanje ove revolucionarne škole, Google je predstavio animirani Doodle koji uključuje minimalističku estetiku pokreta u pokretnoj mini-izložbi koja ističe neke od predmeta koji su nastali u Bauhausu - uključujući zgrade, lončiće za kavu, svjetiljke, pa čak i čaše za koktele.

Školu je osnovao njemački arhitekt Walter Gropius 12. travnja 1919. Gropius je razvio radikalni školski program čiji je cilj bio stvoriti zanatlije i dizajnere koji će stvarati predmete koji su ujedno lijepi i korisni.

Škole umjetnosti 'moraju se vratiti u radionicu' rekao je Gropius.

DRUŠTVENE MREŽE

Pravila za Instagram koja ne želite zaobići

Pogledaj galeriju