NOV SDK

Google Androidu želi otvoriti vrata prema drugim uređajima, evo kako to planira napraviti

30.08.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Kompanijin je prvi plan olakšati povezivanje aplikacija na različite Android uređaje te nakon toga iskoračiti prema drugim stvarima poput TV-a, automobila i pametnih domova koji, naglašava izvor - ne koriste Android sustav

Google programerima pokušava olakšati izradu aplikacija za Android koje se spajaju na druge uređaje. U najnovijem blogu Google objašnjava da lansira nov SDK (alate za razvoj softvera, odnosno Software Development Kit) koji sadrži alate koji su potrebni za razvoj aplikacija u cijelom Android ekosustavu te, s vremenom, za spajanje na platforme bez Androida poput Appleovih telefona, raznih TV modela, automobila i tako dalje.

SDK će omogućiti tri ključne stvari: otkriti obližnje uređaje, uspostaviti sigurnu vezu među uređajima te omogućiti korištenje aplikacije na više različitih uređaja. Google navodi da nov SDK za sve to koristi Wi-Fi, Bluetooth i ultra-širokopojasnu vezu.

Google je objasnio razne primjere primjene softvera u dokumentima, kao i načine na koji SDK može pomoći pri raznim situacijama. Primjerice, on bi većem broju osoba na različitim uređajima tijekom grupne narudžbe mogao prikazati sadržaj menija u restoranu - umjesto da međusobno dodaju uređaj svima u sobi, piše Verge.

  • +5
Samsung Galaxy A53 5G slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Princip rada i namjena ovaj alat čine vrlo sličnim Nearby Shareu koji Androidu omogućava prebacivanje podataka na Chromebookove i druge Androide.

SDK je trenutno dostupan u formi najave za programere te jedino radi na Android telefonima i tabletima. Google s vremenom želi omogućiti spajanje softvera na druge Androide i uređaje bez Androida poput Windowsa i iOS-a. S obzirom da je softver u ranim stadijima razvoja, vjerojatno uskoro nećemo vidjeti aplikacije koje besprijekorno povezuju iOS i Android.