NOVI GEFORCE GTX MODELI

Gejmeri će biti sretni, nove grafičke iz Nvidije su opake

24.09.2014 u 18:50

Bionic
Reading

Nvidia priopćava kako je napravila veliki korak naprijed za gejming predstavivši prve vrhunske proizvode zasnovane na Maxwell arhitekturi — novi GeForce GTX 980 i 970 GPU-ovi pružaju nenadmašne performanse, potpuno nove grafičke mogućnosti i duplo veću energetsku efikasnost u odnosu na prethodnu generaciju

Maxwell je deseta generacija GPU arhitekture, nakon Keplera, koju proizvodi tvrtka NVIDIA. Kao pokretač gejminga nove generacije, rješava neke od najkompleksnijih izazova u vizualnom računalstvu koji se tiču osvjetljenja i grafike.

Njegova nova Voxel Global Illumination (VXGI) tehnologija omogućava gejming GPU-ovima da po prvi put isporuče dinamičko osvjetljenje u realnom vremenu na globalnom nivou (real-time dynamic global illumination). Scene su znatno prirodnije kada svjetlo u igri reagira realistično, što rezultira daleko naprednijim doživljajem igre za gejmere.

Veliki broj novih tehnologija kao što su multi-frame sampled anti-aliasing (MFAA) tehnologija, dynamic super resolution (DSR), VR Direct i energetski veoma efikasan dizajn, omogućavaju GTX 980 i 970 GPU-ovima zasnovanim na Maxwell arhitekturi renderiranje frejmova s najvišom točnošću na najvećim brzinama i s nižom potrošnjom od bilo kojeg GPU-a u njihovoj klasi.


'Na Maxwell arhitekturi se radilo godinama, inspirirana je našim gejmerima i dizajnirana od strane najvećih umova u 3D grafici,' izjavio je Jen-Hsun Huang, suosnivač i izvršni direktor tvrtke NVIDIA. 'Njegove izuzetne performanse, efikasnost i tehnologije potaknut će developere da rade na svojim najboljim projektima i oduševiti gejmere širom sveta.'

Cijena i dostupnost

NVIDIA GeForce GTX 980 i GTX 970 GPU-ovi su odmah dostupni kod vodećih svjetskih proizvođača grafičkih kartica, uključujući ASUS, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit, PNY, Point Of View i Zotac. Partnersko učešće se razlikuje zavisno od regije. Očekivana početna cijena je 4.399 kn s PDV-om za GTX 980 i 2.599 kn s PDV-om za GTX 970.