BESPLATNA NADOGRADNJA

Garminova navigacija zna gdje su policijske kamere u Hrvatskoj

24.05.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Bilo koji Garminov GPS navigacijski sustav (Nuvi ili Zumo) sada je moguće opremiti detaljnim podacima o lokaciji svih 47 fiksnih kamera za nadzor brzine na hrvatskim prometnicama. Ovo je posebno važno jer, dok je MUP najavio kako će sve fiksne kamere na prometnicama biti jasno označene, to obećanje nisu baš ispunili, piše Saša Iličević na svom blogu

Tako je umjesto povećanja sigurnosti prometa ispalo da kamere služe tek popunjavanju proračuna. Bilo da je to točno ili ne, svakako je zgodan detalj to da se navigacijske sustave iz Garmina sada može osvježiti s točnim lokacijama nadzornih kamera.

Nuvi ili Zumo navigacijska rješenja sad mogu preuzeti datoteku (.gpi format, svega 8KB veličine) koja sadrži svih 47 lokacija kamera, a napravili su je kartografi Garmina Hrvatska. Iličević piše kako su uključeni uobičajeni podaci poput lokacije, smjera prometnice koju kamera kontrolira i slično.


'Na taj način će vas vaš Garmin tekstualnom porukom te zvučnim signalom upozoriti do 500 metara prije same lokacije na kojoj se nalazi kamera tj. kutija s kamerom, a ispisati će vam i ograničenje brzine koje nadzire dotična kamera', piše Iličević.

Sama instalacija je vrlo jednostavna. GPS navigaciju treba spojiti USB vezom na računalo, pronaći je u My Computer te ranije preuzetu datoteku smjestiti u folder POI. U slučaju da već ne postoji, dovoljno je kreirati novi i nazvati ga tim imenom te prebaciti datoteku unutra.