TABLET S OLOVKOM

Galaxy Note 10.1 stiže ranije, s jačim čipom

06.08.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Samsung će u tablet početi ugrađivati četverojezgrene procesore, radnog takta 1,4 GHz i softver razvijen za Galaxy S III

Kad su ga predstavili tijekom Mobile World Congressa, iz Samsunga su objavili kako će Note 10.1 imati dvojezgreni procesor. Čini se, piše CIO, kako su zaključili da to neće biti dovoljno za borbu s Appleovim iPadom i sadašnjom generacijom tableta pogonjenih Androidom, pa su se odlučili na pojačanje.

Zaslon Notea - dijagonale 10,1 inča (25,6 centimetara) i razlučivosti 1280 x 800 piksela - uključivat će se uklanjanjem olovke S Pen, a softver preuzet od Galaxyja S III koristit će prednju kameru kako bi provjerio koristi li itko uređaj. Moći će se podijeliti na dva dijela, u svakom od njih će vrtjeti zasebnu aplikaciju, podržavati prebacivanje teksta iz jednog prozorčića u drugi.

Namijenjen je digitalnim umjetnicima (imat će predinstaliran Photoshop Touch) te studentima i svima koji često trebaju nešto zabilježiti. Mogao bi se pojaviti najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Za pohranu podataka bit će na raspolaganju do 64 GB memorije (postoje i modeli sa 16 i 32 GB), što je proširivo uz pomoć kartice microSD te dva GB RAM-a. Tu su i dvije kamere, s pet i dva megapiksela.

Bit će nešto teži no što je najavljivano - 597 grama. Za spajanje će koristiti Wi-Fi te kombinacije Wi-Fija i tehnologije HSPA+, odnosno LTE.

Prvo će biti dostupan u Južnoj Koreji, SAD-u i Velikoj Britaniji. Krajem mjeseca počet će prodaja i u drugim dijelovima svijeta.

Priča se, piše SlashGear, da će Samsung tijekom kolovoza predstaviti i manji phablet. Izvorni Note - križanac pametnog telefona i tableta sa zaslonom dijagonale 5,3 inča (13,4 centimetara) s aktivnom digitalnom olovkom za preciznije prepoznavanje rukopisa i skiciranje - predstavljen je prije otprilike godinu dana. Unatoč prvotnoj skepsi, skupio je odanu sljedbu, ali i prokrčio put za značajno veće zaslone na pametnim telefonima.

Note 2 također bi trebao dobiti četverojezgreni procesor, kao i veći zaslon - 13,9 centimetara - a da pritom sam uređaj neće biti veći.