TEHNO RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Premijski smartfon na koji se zapanjujuće lako priviknuti - isprobali smo iPhone 12 Pro

29.10.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Nedavno predstavljen, u ruke nam je došao iPhone 12 Pro - saznajte što nova generacija popularnog Appleova smartfona zapravo donosi

Prvi iPhone koji podržava 5G mreže, iPhone 12, konačno je među nama. S jedne strane, uzbuđenje zbog dolaska nove spravice iz Applea umanjila su silna insajderska izvješća, pa smo tako mjesecima prije znali za povratak na dizajn iPhonea 5 i iPhonea 4, no na sreću – konačni izgled bio je u rukama Applea i, bez duljenja, ovaj iPhone definitivno spada među najljepše dosad.

Boje i dizajn

Za razliku od iPhonea 12, koji dolazi u pet boja, iPhone 12 Pro ima ih četiri te umjesto aluminijskog okvira koristi onaj od nehrđajućeg čelika. Riječ je o nevjerojatno tankoj spravici od metala i stakla koja zbog oštrih rubova u startu malo neugodno sjedi u ruci, no nakon petnaestak minuta zaključili smo da oblik zapravo pomaže gripu. Ekran ima puno manje rubove, a ravno staklo se praktički spaja s metalom.

Kad smo već kod držanja u ruci, novi iPhone 12 Pro po obliku, težini i formi, unatoč većem ekranu od 6,1 inča, ostavlja vrlo sličan osjećaj kao prošlogodišnji 5,8-inčni iPhone 11 Pro. Zamućeno staklo na pozadini, suptilno tamniji znak Applea i izražena tri objektiva doprinose dizajnu uređaja koji, ako nas pitate, uživo izgleda tri puta bolje nego na bilo kojoj reklami.

Što se tiče konkretnih razlika između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg modela, i ovaj put riječ je o suptilnostima. Zanemarimo li sve pikanterije oko dizajna samih uređaja, novi iPhone donosi više memorije (128 GB u startnom modelu) i 6 GB RAM-a. Tu je senzor Lidar za proširenu stvarnost i snimanje u mraku (poduprt poboljšanim objektivima koji mogu upiti za oko 25 posto više svjetla od prošlogodišnjeg modela), malo svjetliji OLED zaslon, slabija baterija zbog većeg ekrana i antene te novi modem Qualcomm, što se pokazao boljim od prošlogodišnjeg Intelovog.

  • +6
iPhone 12 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tu je također malo tvrđe prednje staklo pod imenom Ceramic Shield, a koje je, prema velikom broju videa što smo ih pogledali na YouTubeu, značajno otpornije od prošlogodišnjeg, no i dalje zaslužuje zaštitnu maskicu (pogotovo uzmemo li u obzir to da je stražnje staklo i dalje Gorilla Glass). Konačno, tu je rebrendirani MagSafe, a na iPhoneu 12 trenutno služi za spajanje Appleovih bežičnih punjača, malih novčanika i maskica.

Sve ovo, naglašavamo, dolazi bez punjača, što znači da ako na iPhone 12 Pro prelazite s Androida, trebat ćete nabaviti i punjač od dvjestotinjak kuna. Cijela Appleova ideja o redukciji dimenzija ambalaže i smanjenju zagađenja je hvalevrijedna, no ako su zbilja htjeli biti fer, mogli su umjesto USB-C porta na žici dati USB-A, a koji koriste svi uređaji prije iPhonea 11.

Iskustvo korištenja

Maknemo li ove suptilne podmuklosti na stranu, iPhone 12 Pro je i dalje jedan od najboljih Appleovih uređaja koje smo isprobali. Smartfon radi u savršenoj harmoniji s novim operativnim sustavom, sve funkcionira apsolutno prebrzo, aplikacije se ne gase ako zauzimaju više memorije i cijelo iskustvo je premijsko. Iskreno, zanemarimo li sve sitnice vezane uz tehničke značajke (koje zbog mnogočega kupci iPhonea često previde), iPhone 12 je smartfon na koji se zapanjujuće lako priviknuti te koji, što izgledom, što funkcijama, ostavlja superpremijski dojam.

Što se baterije tiče, ona traje jedan dan i na brzom se punjaču puni oko 40 minuta.

Fotografija i video

iPhone 12 primjeri fotografije Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Fotografija je jednako dobra kao i na prošlogodišnjoj verziji, s time da novi iPhone može snimati bolje noćne fotografije. Ultraširokokutna i širokokutna kamera, prema našem iskustvu, noću pokazuje koliko je zapravo bolja od prijašnjih modela.

Što se videa tiče, Apple je uveo mogućnost snimanja 4K u Dolby Vision HDR-u, kao i mogućnost snimanja formata RAW te njegova uređivanja na samom uređaju.

Dodamo li svemu navedenom gore spomenuti dizajn, kvalitetu uređaja i obećanje o redovitoj nadogradnji softvera, Apple iPhone 12 Pro solidan je izbor za svakog tko pored standardnih značajki iPhonea 12 traži poboljšano snimanje u slabo osvijetljenim prostorima. Što se potencijalne nadogradnje sa starijih uređaja tiče, smatramo da će sigurno profitirati vlasnici iPhonea 7 i ranijih dok će nadogradnja s iPhonea X i nadalje trebati konkretan razlog – pogotovo s nedavno sniženim cijenama iPhonea 11 Pro, kao i nadolazećim opcijama u vidu još jačeg iPhonea 12 Pro Max i iPhonea 12 Mini.

Na kraju priče, iPhone 12 Pro je sve što smo zapravo očekivali od novog uređaja iz Applea. Njegov najveći adut su, pored poboljšanih značajki i kamere, njegov dizajn i osjećaj korištenja, što će, apsolutno smo uvjereni u to, ugodno iznenaditi ljubitelje premijskih pametnih telefona.

iPhone 12 Pro

  • Proizvođač: Apple
  • Čipset: A14 Bionic
  • Memorija: 128GB, 6GB RAM
  • Stražnja kamera: 12 MP, f/1.6, 26mm (širokokutna), 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS, 12 MP, f/2.0, 52mm (telefoto), 1/3.4", 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optički zum, 12 MP, f/2.4, 120˚, 13mm (ultra širokokutna), 1/3.6"​ TOF 3D LiDAR skener (dubina)
  • Prednja kamera: 12 MP f/2.2, 23mm (širokokutna), 1/3.6"​
  • Ekran: Super Retina XDR (OLED), 6,1 inč
  • Operativni sustav: iOS
  • Materijali: staklo, nehrđajući čelik
  • Otpornost na vodu: IP68
  • Punjenje: MagSafe QI do 15 W, Lightning
  • Baterija: Video sadržaji do 17 sati, streamani video sadržaji do 11 sati, glazba do 65 sati
  • Cijena: oko 9600 kn
  • Ustupio: iStyle