ZABAVA ZA BOGATAŠE

[FOTO] Planirate turistički let u svemir? Karte Virgin Galactica opet su u prodaji - po paprenim cijenama

06.08.2021 u 08:48

Bionic
Reading

Turistički letovi u svemir u organizaciji kompanije Richarda Bransona vratili su se u prodaju po, očekivano, cijenama koje će si malo tko moći priuštiti

Virgin Galactic Richarda Bransona u ponudu je stavio novu rundu turističkih letova u gornju atmosferu. Izleti u utrobi letjelice SpaceShip Two mogu se kupiti od četvrtka, a cijena im je tričavih 450.000 dolara po osobi što je, da se zamjetiti, nešto više od 200.000 dolara koliko je putovanje koštalo prije nekoliko godina.

Nova serija letova Virgin Galacticom stiže u jeku uspješnog Bransonovog egzibicionističkog leta koji je vlasnika kompanije i izabrano društvo poveo na kratki ali slatki let na visini od 85 kilometara te im priuštio nekoliko minuta bestežinskog stanja. Misija pod imenom Unity 22 bila je presudna za nastavak rada letjelice, kao i prihvaćanje novih putnika za potencijane buduće letove zakazane za drugi dio iduće godine.

'S obzirom na povećanje interesa nakon uspješnog leta Unity 22, s radošću objavljujemo početak prodaje karata' rekao je izvršni direktor kompanije Michael Colglazier u sklopu službene objave.

Prodaja karata je, podsjeća Verge, bila zatvorena nakon kobnog testnog leta 2014. Branson je nakon nesreće obećao da će letjeti u SpaceShipu Two kako bi demonstrirao sigurnost letjelice prije nego što u nju kroče turisti. Nakon što je uspješno odradio let u društvu triju kolega, kompanija za prvu plaćenu misiju cilja kasni rujan. Misija pod imenom Unity 23 u orbitu će ponijeti instrumente za istraživanje i tri predstavnika Talijanskih zračnih snaga.

  • +5
Branson let u svemir Izvor: Profimedia / Autor: Brian Jordan / Avalon / Profimedia

Valja napomenuti da misije koje služe za istraživanje mikrogravitacije ili profesionalno treniranje astronauta koštaju 600.000 dolara po sjedalu. Kompanija je u sazivu za investitore naglasila da će potencijalni klijenti morati platiti minimalno 450.000 dolara po sjedalu te se 'stati u jako dugi red'. Na kratki izlet prema do ruba svemira u ovom trenu čeka oko 600 znatiželjnih turista, a iza njih se nalazi još 1000 potencijalnih kupaca koji su ostavili polog od 1000 dolara. Uz novootvorenu ponudu, Virgin Galactic će ponuditi tri opcije: jedno sjedalo, obiteljsko putovanje za više ljudi ili zakup cijeloga leta.