ASTRONOMIJA

Dva neobična objekta između Marsa i Jupitera mogla bi objasniti tajnu nastanka našeg sustava

05.08.2021 u 18:50

Bionic
Reading

Novo otkriće bavi se crvenim asteroidima koji su vrlo vjerojatno nastali u blizini orbite Neptuna

Skupina znanstvenika otkrila je dva neobična crvena objekta u polju asteroida između Jupitera i Marsa koji su možda stigli iz udaljenijih dijelova našeg sustava. Ovi objekti pod imenom 203 Pompeja i 269 Justitia crveniji su od najcrvenijih poznatih objekata u asteroidnom pojasu te su možda stigli iz područja iza Neptuna. Ako je to istina, oni bi nam mogli pružiti uvid u kaotično stanje ranog Sunčevog sustava te načina na koji je sustav kakvog danas poznamo nastao, piše Engadget.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Postoji nada: Pobrojali smo neobična mjesta u našem sustavu koja možda kriju život

Pogledaj galeriju

Tim kojeg predvodi JAXA-ina Sunao Hasegawa prepoznao je objekte promatranjima koje su sakupili Objekt za infra-crveni teleskop (Infra-red Telescope Facility) i Astronomska promatračnica na Državnom sveučilištu u Seulu (Seoul National University Astronomical Observatory).

Prema izvješću New York Timesa o ovom znanstvenom radu, većina objekata u unutrašnjem Sunčevom sustavu reflektiraju plavo svjetlo zbog male količine organiskih spojeva. Objekti koji dolaze iz vanjskog dijela sustava poput onih iz Kuiperovog pojasa obično su crveniji. Razlog je velik broj prisutnih organskih tvari poput ugljika i metana uz pomoć kojih je nastao i naš planet. Podsjetimo, Kuiperov pojas je područje koje seže od orbite Neptuna dublje prema svemiru i u kojem možemo pronaći ostatke nastanka našeg sunčevog sustava.

Ako su Pompeja i Justitia zbilja posjetioci iz područja iza Neptuna, oni služe kao dokaz za hipotezu da mali dio asteroida između Jupitera i Marsa zbilja dolaze iz Kuiperovog pojasa.

Nadalje, oni također podržavaju skupinu preptostavki pod imenom Model Nice o načinu na koji su naši plinoviti divovi dospjeli u svoje današnje orbite. Model Nice tvrdi da su plinoviti divovi nastajali u blizini Sunca sve dok nestabilnost nije izgurala Neptun, Uran i Saturn da krenu prema van, a Jupiter da krene bliže Suncu. Događaj je mogao stvoriti asteroide koji su iznimno bogati organskim tvarima te koji su se raširili našim sustavom.

Prije nego što budemo apsolutno sigurni da su ovi objekti stigli iz Kuiperovog pojasa morat ćemo obaviti još promatranja. Dobra vijest je što nam je asteroidni pojas bliži nego Neptunu, što znači da će zemajskim letjelicama trebati kraći put ukoliko se svemirske agencije odluče za potencijalnu ekspediciju.