TEHNO RECENZIJA

[FOTO] Igra koja je zapalila Steam i stvorila svoj žanr: Odigrali smo Vampire Survivors

28.10.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Kultni hit sa Steama konačno je došao do verzije 1.0 te potvrdio svoje mjesto na samom vrhu žanra kojeg je, začudo, sam stvorio. Hodanje po mapi i ubijanje tisuća šišmiša nikad nije bilo ovako zabavno

Vampire Survivors je igra koja na papiru ne zaslužuje status koji je s vremenom stvorila. Grafika u igri je fantastično ružna, glavni ekran izgleda kao da je ukraden iz neke druge igre, a izbornici imaju onaj 'baš me briga' pristup na kakav smo navikli kod naslova koji sami sebe ne gledaju preozbiljno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: poncle

Unatoč tome, ovaj debi talijanskog tima poncle koji, inače, košta 35 kuna, za sobom je pokrenu pravu revoluciju i desetke različitih kopija. Riječ je o dizajnu koji briljira jednostavnošću te nudi konstantan izvor dopamina uz delikatnu primjesu roguelite elemenata.

U Vampire Survivorsima igrač preuzima ulogu jednog od dvadesetak likova inspiriranih Castlevanijom te pokušava preživjeti 30 minuta neprekidnog napada hordi zlih beštija svih oblika i veličina - od vampirskih šišmiša i duhova, preko zombija i vještica, pa sve do golema, kimera i više-manje svega što biste strpali u koncept gotičkog horora. Interakcija je također spartanska. Sve što u igri radite je micanje i biranje vještina / oružja, dok lik napada automatski.

Trik je u tome da svako oružje ima određenu putanju i brzinu napada, što znači da njihove kombinacije rade različite efekte. Iskustvo, za razliku od drugih igara, ispada iz ubijenih čudovišta i fizički je predmet, što znači da ga vaš lik mora prošetati do njegove blizine i pokupiti ga.

Ako se neprestano krećete u nekom smijeru, prije ili kasnije ćete se zateći s preniskim 'levelom' dok će vas progresivno jača čudovišta nadjačati i poslati u glavni izbornik. No ne brinite - svaki vaš pokušaj donijet će vam nešto novca i otključati neku novu opciju, što znači da se Vampire Survivors cijelo vrijeme suptilno mijenja - što različitim razinama, što vašim izborom u obliku raznih mutatora koji mijenjaju pravila, što zahvaljujući velikim brojem skrivanih načina igre.

Čarolija ove igre također krije se i strateškom izboru kombinacije oružja i nadogradnji koje mogu evoluirati. Hoćete li biti brži ili investirati u oružje najveće razine? Treba li vam dodatni štit ili mogućnost regeneracije? Ili je najbolje samo povećati sreću u nadi da će kovčezi koje pokupite donijeti pet, a ne samo jedno poboljšanje. Sve se svodi na vaš izbor i samopouzdanje. Tu su također i mape koje dizajnom forsiraju određen način igre te naravno, beskonačne zalihe neprijatelja koje svojim moćima i oružjima pretvarate u finu prašinu (i iskustvo).

Vampire Survivors je trijumf jednostavnosti. Premda govorimo o igri od 5 eura u kojoj samo hodate, ona je toliko jednostavna i zarazna da ju je pravi grijeh ne isprobati. Čak i ako niste zagoreni obožavatelj naslova koji vas ubiju i vraćaju na početak, nasumičnost nadogradnji, hrpe kombinacija neprijatelja i velik broj skrivenih opcija igru čine apsolutno neizostavnim iskustvom.

  • +5
Vampire Survivors - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: poncle
  • Ime: Vampire Survivors
  • Proizvođač: poncle
  • Izdavač: poncle
  • Žanr: time survival
  • Platforme: Android, Linux, Microsoft Windows, Mac
  • Cijena: 4.99 eura
>