TESLA BOT

[FOTO] Elon Musk službeno: 'Tesla razvija humanoidne robote i imat će prototip iduće godine'

20.08.2021 u 13:31

Bionic
Reading

Najnovija umotvorina glavnog čovjeka Tesle su roboti koji će, pored blage naravi i neumoljive volje za rađenjem vrlo dosadnih ili opasnih zadataka, biti vrlo lako fizički savladivi

Teslin izvršni direktor Elon Musk objavio je da njegova kompanija radi na izradi humanoidnog robota te da će prototip biti gotov 'tijekom iduće godine'. Humanoidni robot će iskoristiti Teslino iskustvo sa proizvodnjom samoupravljajućih strojeva, kao i dio softvera i hardvera koji pokreće softver za vožnju Autopilot.

Premda je jedno vrijeme neprestano pričao o opasnostima koje roboti predstavljaju čovječanstvu, Musk je okrenuo ploču i sad tvrdid a su Tesla Botovi 'napravljeni da budu prijateljski raspoloženi' no da kompanija stroj razvija na 'mehaničkoj razini' tako da uvijek možete od njih pobjeći ili, zlu ne trebalo, nadvladati ih'. Tesla Bot će biti visok 1.72 m, težit će 57 kila i na mjestu lica će imati ekran. Kodno ime za robota je, zaključio je Musk, 'Optimus'.

Tesla Botovi dizajnirani su da rade 'opasne, repetitivne ili dosadne zadatke'. 'Vjerujem da će u budućnosti fizički rad biti stvar izbora, što znači da ćete ga moći raditi ako želite' komentirao je Musk. Šef tesle je prikazao i nekoliko prvih slika robota tijekom događaja 'AI Day' gdje je Tesla predstavila neke tehnologije za umjetnu inteligenciju i superračunala koje će, uz malo sreće, jednog dana pokretati samovozeće automobile. Kompanija je također na pozornici imala lutku modela koja, naravno, nije radila ništa.

Teslina povijest je, kažu iz Cneta, išarana raznim idejama koje se nikad nisu realizirale - poput Supercharger mreže pokretane solarnom energijom, mijenjanjem baterija u autima i punjača u obliku robotskih zmija. Tim rečeno, pitanje je hoćemo li ikad vidjeti funkcionalne Tesla Botove.

S druge strane - da nije Muska, njegove karizme i upornosti, pola Teslinih projekata ne bi bili tu gdje su sad.