KANAĐANIN KIBORG

Filmaš si ugrađuje kameru u umjetno oko

05.12.2008 u 11:18

Bionic
Reading

Izgleda da je vizija o ljudima kiborzima sve bliže stvarnosti jer, osim umjetnih udova, nijedan kiborg, predstavljen tijekom povijesti u literarnim ili filmskim uracima, nije potpun bez kamere ugrađene u oko

Rob Spence, tridesetšestogodišnji kanadski filmaš, ostao je bez oka još u 13. godini života, kada si ga je nesretnim slučajem izbio igrajući se djedovom puškom. Posljednjih je nekoliko godina umjesto oka nosio protezu koja je prikrivala njegov nedostatak, no kako sam izjavljuje, nije bio zadovoljan činjenicom da mu ne služi apsolutno ničemu.

Sada se odlučio na prilično zanimljiv pothvat. U protezu koju nosi planira ograditi minijaturnu bežičnu kameru kojom će gotovo cijelo vrijeme snimati sve što se oko njega događa.

Spence sam sebe naziva 'eyeborg guy', a ugrađena kamera neće biti povezana s njegovim mozgom kako bi mu omogućila vid, nego isključivo kako bi sakupljao gomile materijala, koje će kasnije iskoristiti za neki dokumentarni ili filmski projekt.

Medicinari diljem svijeta već godinama rade na oku s ugrađenom kamerom, koja bi slijepim ili osobama s oštećenjima oka u potpunosti vratila vid. Prema nekim saznanjima, ova medicinska tehnologija trebala bi zaživjeti za otprilike pet godina, no to nije ono na što cilja Rob Spence.

Potpuni intervju s Robom Spenceom možete pročitati na ovoj adresi