fer alumni program

FER poziva bivše studente da postanu mentori: Objavljeni kriteriji i zadaci

16.05.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) poziva svoje bivše studente, danas poslovno etablirane alumne, da se do 22. svibnja 2024. prijave za FER Alumni program mentorstva i osiguraju priliku za sudjelovanje na prvoj coaching radionici za mentore koja će se održati krajem mjeseca na FER-u

Program mentorstva nastao je inicijativom Alumni odbora FER-a te predstavlja organiziran i odgovoran program s ciljem jačanja prilika za razvoj karijera mladih inženjera unutar okvira FER alumni zajednice, koja zajedničkim i aktivnim djelovanjem doprinosi Fakultetu i tehnološkom razvoju Hrvatske.

Mentorstvo je besplatno za sve registrirane alumne, a povezivanje iskusnih alumna s mlađim kolegama koji trebaju podršku i vodstvo u osobnom i profesionalnom razvoju omogućeno je novom aplikacijom predstavljenom u travnju na FERConnectu.

Predviđena su dva oblika mentorstva u trajanju jednog semestra: kratko situacijsko savjetovanje te kontinuirano razvojno mentorstvo. Neke od kategorija koje mentori i mentiji mogu odabrati unutar aplikacije su: softverski razvoj, elektrotehnika, umjetna inteligencija i strojno učenje, startupovi i poduzetništvo, ali i karijerno savjetovanje te osobni razvoj.

Mentori ovim programom dobivaju priliku za dodatno razvijanje liderskih i mentorskih vještina, kao i osjećaj ispunjenja kroz pozitivan utjecaj na živote mladih kolega - kojima će dragocjeni uvidi, savjeti i usmjerenja iskusnih stručnjaka značajno pomoći u profesionalnom razvoju i karijeri. Uvjeti za prijavu mentora su završen FER/ETF, više od pet godina profesionalnog djelovanja, (ne nužno kao inženjer/ka), a mentori i mentorice mogu biti menadžeri, eksperti te vrhunski profesionalci u svome poslu koji su spremni podijeliti svoja znanja i iskustva.

Mentori prijavljeni do 22. svibnja dobivaju priliku sudjelovanja na coaching radionici pod vodstvom certificiranog coacha i mentora Dragana Kneževića. Interaktivna i dinamična radionica, održat će se na FER-u 28. svibnja, a inspirirat će polaznike pragmatičnim perspektivama mentorstva te ponuditi odgovore na brojna pitanja poput: U čemu je mentor drugačiji od predavača, stručnog savjetnika te što mentiji pamte i desetljećima nakon mentorstva?

Prijavite se za mentora ovdje.

'Stvaramo bolje preduvjete za karijerni uspjeh mladih, ambicioznih ljudi', poručuju ovom prilikom voditeljica programa mentorstva Alumni odbora dr. sc. Zlatka Tečec Ribarić i predsjednik Alumni odbora Mladen Pejković.

''Pozivam kolegice i kolege da se prijave za mentore te se radujem susretu na coaching radionici za mentore krajem svibnja na FER-u. Živimo u vremenima velikih promjena. Više nego ikad mlađe generacije trebaju nekoga tko će im pomoći ostvariti potencijale koje imaju. Mi, iskusniji FER alumni, trebamo ponuditi naša ramena da nove generacije na njih stanu!'', istaknula je Tečec Ribarić.

''Program mentorstva nije fokusiran samo na studente, već i na mlade kolegice i kolege koji su diplomirali, a koji smatraju da će im savjet iskusnijih kolega na neki način pomoći. Interes i važnost mentorstva dokazali smo već malim projektom, sa samo deset mentora, koji su u svega nekoliko dana bili rezervirani'', naglasio je Pejković.

Podsjetimo, Alumni odbor osnovan je na inicijativu dekana FER-a prof. dr. sc. Vedrana Bilasa i broji 16 uglednih članica i članova, redom istaknutih imena u svome području rada. Cilj osnivanja Odbora bio je želja i potreba za povezivanjem snažne, ugledne i iznimno uspješne alumni zajednice u Hrvatskoj, a kako bi se osnažio Fakultet, s naglaskom na infrastrukturni i kadrovski razvoj te međunarodnu prepoznatljivost. Mentorstvo čini jedno od četiri područja prioritetnih inicijativa Alumni odbora: Attract, Meet & Transfer, Community i Mentoring, za koje su formirane pojedinačne radne skupine.