ZAOKRET

FBI može otključati iPhone i bez Applea?

23.03.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Otkazano je saslušanje temeljem kojeg je sud trebao odrediti je li Apple dužan udovoljiti zahtjevu FBI-ja i omogućiti vlastima ulaz na mala vrata u iPhone

Sutkinja Sheri Pym pristala je otkazati saslušanje najavljeno za utorak i privremeno povući nalog koji bi Apple prisilio na pružanje pomoći u otključavanju iPhonea koji je pripadao napadaču iz San Bernandina Syedu Farooku. Vlasti do 5. travnja moraju podnijeti izvješće o napretku.

Do zaokreta je došlo nakon što je iz FBI-ja stigla objava kako su možda ipak pronašli način kako pristupiti enkriptiranim podacima na zaplijenjenom iPhoneu bez pomoći jabučara. Na postupak koji bi im potencijalno mogao pomoći ukazala im je neimenovana treća strana, zahvaljujući između ostalog i velikom publicitetu koji prati ovaj slučaj. FBI spomenuti postupak upravo testira.


Sutkinja Pym prošlog je mjeseca naložila Appleu izradu računalnog koda koji će vlastima omogućiti provaljivanje u njihov mobitel. Apple se žalio, tvrdeći kako bi time omogućio ulaz na mala vrata koji bi bilo moguće zlorabiti te kako su mu prekršena američkim Ustavom zajamčena prava. Sutkinja je na to zakazala saslušanje, no i složila se s tvrdnjom američkih vlasti kako je zakon All Writs iz 1789. godine moguće primijeniti u ovom slučaju.

Skupina američkih senatora navodno je počela raditi na nacrtu prijedloga zakona koji bi saveznim sucima dao jasan pravni temelj za djelovanje u ovakvim slučajevima.

Direktor Applea Tim Cook rekao je tijekom predstavljanja novih proizvoda i softverskih nadogradnji kako nisu očekivali da će se naći na suprotnoj strani u odnosu na vlasti po ovom pitanju. Uvjeren je kako imaju odgovornost zaštititi korisničke podatke i privatnost.

Više:Ars Technica