NOVITETI IZ CUPERTINA

Apple predstavio 4-inčni iPhone SE, manji iPad Pro i još aduta!

21.03.2016 u 18:05

Bionic
Reading

Posljednje Appleovo događanje na 'staroj pozornici' otkrilo je iz glasina već dobro poznat 4-inčni iPhone SE, baš kao i 9,7-inčni iPad Pro. Početak prezentacije obilježila je pak poruka čelnika Applea, Tima Cooka, vezana uz FBI i privatnost, a dio vremena posvećen je i ekologiji te društveno odgovornom poslovanju

'Upoznajte novog člana obitelji iPhone'

'Naši 4-inčni modeli iPhonea su vrlo bitni i prodali smo ih više od 30 milijuna u 2015. godini', naveli su iz Applea. Korisnici, riječima ekipe iz Cupertina, žele i manje uređaje, a istovremeno žele ostvariti prvi dodir s platformom iOS na najmanjem 'početnom uređaju koji Apple ima u ponudi'.

U skladu s tim potrebama kupaca, Apple je otkrio iPhone SE. Iako je dizajn tek dotjeran u odnosu na postojeće i prethodne uređaje, 'iznutrice' su mu itekako moćne. Srce iPhonea SE čini 64-bitni A9 čip, dvostruko brži od onoga što se nalazi u iPhoneu 5s. Štoviše, iPhone SE je jednako brz u svim operacijama kao i iPhone 6s. Dok ni po čemu posebnom ne kaska za ostatkom najmodernijih iPhonea, početna cijena mu je tek 399 dolara.

Tu su još podrška za 4K videomaterijal zahvaljujući 12-megapikselnoj kamerici iSight, Bluetooth 4.2, novi mikrofoni, iOS u verziji 9.3, bolje trajanje baterije, brža LTE povezivost i dr.

9,7-inčni iPad Pro, mali - ali pali

'Vjerujemo da je iPad savršen pogled na budućnost računalstva', kazao je Cook na pozornici, najavivši Phila Schillera i novitete vezane uz Appleov tablet. Schiller je pak napomenuo kako u novom tabletu iPad Pro uživaju ljudi diljem svijeta, a posebno oni koji na uređaju kreiraju sadržaj.

'Zašto onda napraviti drugi iPad Pro? Jer je ta dijagonala dovoljna za svakodnevno prenošenje i sadržaj. Prodali smo više od 200 milijuna 9,7-inčnih tableta. Korisnici Windowsa su drugi razlog zašto smo napravili još manju verziju iPada Pro', rekao je Schiller, naglasivši kako je u svijetu stotine milijuna prastarih osobnih računala.

Baš kao i 'odrasli' iPad Pro predstavljen prošlu jesen, velika posebnost linije tableta iPad Pro je kvaliteta zaslona. To se naravno tiče refleksija, kvalitete prikaza boja i razlučivosti. iPad Pro koristi nekoliko novih senzora za ambijentalno osvjetljenje, no pored postavljanja osvjetljenja zaslona uređaja, i boju zaslona može prilagoditi okolišu.

Srce iPada Pro u manjem izdanju čini Appleov čip A9X, a pokazao se više no dovoljno snažnim neovisno je li riječ o igranju 3D naslova u visokoj razlučivosti ili radu.

Glasine su sugerirale da će novo, manje izdanje iPada Pro donijeti i zvučnike, što se pokazalo točnim. Schiller je na pozornici naglasio kako je iPad Pro u stanju pružiti dvostruko glasniji zvuk iz svojih zvučnika. Pro u imenu znači i kako ovaj novi tablet podržava niz dodataka poput olovke.

'Potrošači vole koristiti iPad za snimanje foto i videosadržaja', poručuju iz Applea. Stoga su u 9,7-inčni iPad Pro upakirali najnapredniju kamericu do sada u tabletima. Riječ je o 12-megapikselnom senzoru s bljeskalicom True Tone, mogućnosti snimanja 4K videomaterijala i dr.

32-gigabajtno (osnovno) izdanje novog tableta košta 599 dolara, a uređaj bi trebao biti u prodaji već do konca mjeseca u četiri boje kućišta.


Novosti Apple Watcha

Među prvim gadgetima tijekom večeri našao se Apple Watch. No dok su mnogi pomislili na drugu generaciju uređaja, Tim Cook je tek predstavio sniženje cijene Appleovog nosivog gadgeta na 299 američkih dolara, uz nove varijante remena (uključujući pleteni najlon).


Zaključak u novom kampusu'Jedva čekamo selidbu u novo sjedište', rekao je čelnik Applea, dodavši kako je današnje događanje vjerojatno bilo posljednja prezentacija noviteta iz Cupertina sa stare lokacije. Noviteti za jesen, čini se, bit će predstavljeni upravo u tzv. svemirskom brodu, nevjerojatno dizajniranom i golemom izdanju novog Appleovog sjedišta.

Uvod u događanje

Apple bi 1. travnja trebao proslaviti svojih 40 godina postojanja, a Tim Cook je izjavio kako je u svijetu sada više od milijardu njihovih aktivnih uređaja. Više je to nego solidan razlog za dodatno slavlje, smatraju u Cupertinu.

Čelnik Applea se početkom prezentacije osvrnuo na trenutni sukob s američkim vlastima vezanim uz privatnost. 'Znamo da je iPhone vrlo osobna stvar i znamo koliko nama i našim korisnicima to znači (…) Snažno vjerujemo kako imamo odgovornost štititi vas i vašu privatnost. Ovo je problem koji se tiče svih nas i nećemo odustati od te odgovornosti', rekao je Cook, napomenuvši da Apple nije očekivao biti na suprotnoj strani od vlade po ovim pitanjima.

Apple je na događanju naveo kako 93 posto njihovih pogona danas koristi obnovljive izvore energije. Gdje je to bilo moguće, Apple je koristio postojeću infrastrukturu, no tamo gdje je bilo potrebno (poput Kine) napravili su i 'solarne farme'.

Pored reciklaže, po pitanju društveno odgovornog poslovanja Apple je na početku događanja naglasio koliko njihova platforma ResearchKit pomaže u medicinskom istraživanju i razumijevanju određenih poremećaja poput autizma, Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Prikupljanjem podataka na ovaj način, Apple želi pomoći istraživačkim institucijama pronaći rješenja i/ili olakšanja brojnih medicinskih problema.