SKULPTURE IZ MAŠTE

Fascinantan svijet algoritamske arhitekture

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najnoviji 3D printeri sposobni su u vrlo kratkom vremenu napraviti plastične replike gotovo svega, od krila kukaca do kopija svojih vlastitih dijelova. Međutim, konstrukcija nekih izuzetno složenih oblika za sada je još uvijek izvan njihovih dometa

Pokazalo se da su za izradu takvih kompliciranih objekata najzahvalniji materijali poput kartona. Naime, Michael Hansmeyer, arhitekt i programer na Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) u Zürichu, nedavno je predstavio fascinantno složene kartonske skulpture konstruirane računalima.

Dizajniranje gore predstavljenih stupova Hansmeyer je započeo s računalnim modelom jednog jednostavnog grčkog stupa obrađujući ga algoritmima kojima je iznova i iznova otvarao njegove površine i dodavao joj nove elemente.

Na taj način dobio je oko 16 milijuna trodimenzionalnih modela. Međutim, printeri su bili sposobni izraditi samo pola milijuna. Kako bi neke od najljepših kreacija ipak pretvorio u vizualnu stvarnost, švicarski je stručnjak bio prisiljen istražiti alternativna rješenja. U svojoj potrazi došao je na odličnu zamisao! Stupove je poput mrkve nasjeckao na 2700 kriški debljine 1 mm i potom laserskim rezačem svaku od njih izradio u kartonu. Konačno je zalijepio slojeve i ugradio im čvrstu drvenu jezgru.

Michael Hansmeyer

Michael Hansmeyer

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Proces izrade jednog stupa košta samo 1500 dolara, a traje 15 sati.

Michael Hansmeyer je arhitekt koji istražuje uporabu algoritama i računalnih programa u stvaranju arhitektonskih oblika. Trenutno radi na Odjelu za arhitekturu na ETH-u u Zürichu. Doktorirao je arhitekturu na Columbia University. Do sada je radio s arhitektima iz tvrtki McKinsey & Company, J.P. Morgan i Herzog & de Meuron.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi